Care sunt benzinăriile din Cluj unde motorina a ajuns să fie mai ieftină decât benzina?


Dacă în urmă cu o săptămână, clujenii se bucurau că prețul motorinei a ajuns sub 7 lei litrul, iată că ieftinirile continuă, astfel că prețul motorinei standard a ajuns să fie mai mic în unele stații, față de prețul benzinei din altele. 

Marți dimineața, cea mai ieftină motorină standard, care costă 6,61 lei litrul, a fost înregistrată la stația Petrom, din P-ța Ștefan cel Mare (str. Parâng), dar și la restul stațiilor Petrom din Cluj-Napoca.

motorina standard.png

Sursa: peco-online.ro

Prețurile pentru motorină standard, listate de cei de la Petrom (6,61 lei/l) au ajuns să fie mai mai mici decât cele pentru benzină standard, cerute de SOCAR, MOL și Gazprom (6,65 lei/l).

Iată care sunt prețurile, înregistrate în această dimineață, pe care șoferii clujeni trebuie să le plătească pentru benzină

benzina standard.png

Sursa: peco-online.ro

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts

Comentarii Facebook