Care mai este rostul unui Samsung Galaxy Note?


Evoluția pieței de telefoane mobile este impresionantă. Totodată, aceasta a devenit predictibilă în momentul în care Samsung a decis să pluseze pe ecrane mari. Totul a început cu prima generație Samsung Galaxy Note. Având un ecran de 5.3”, primul Note era considerat de-a dreptul uriaș. Bineînțeles că, la aproape 8 ani de la lansare, aceste dimensiuni sunt considerate modeste. Actualul Samsung Galaxy Note 9 își întâmpină utilizatorii cu un ecran de 6.4”. Cu toate astea, cel mai recent Samsung Galaxy S10+ are aceeași diagonală. Așadar, care mai este rostul unui model Note în gama coreenilor.

La prima vedere, elementul diferențiator este stylusul. Este un instrument care se adresează nișei de business a utilizatorilor. Samsung a îmbunătățit acest accesoriu de la o generație la alta. În cazul modelului Note 9, stylusul este integrat foarte bine cu sistemul de operare, având posibilitatea de a controla diverse aplicații prin intermediul singurului buton de care dispune. Precizia acestui în scriere este, de asemenea, printre cele mai bune din întreaga piață a telefoanelor mobile.

Așadar, stylusul deține câteva avantaje în fața unui smartphone obișnuit. Este însă diferența de preț justificabilă pentru Samsung?

Da, prețul trebuie să fie justificabil în primul rând pentru coreeni, întrucât acesta va determina un lucru foarte important: încasările la final de trimestru. Deși Samsung nu oferă date concrete în ceea ce privește numărul de unități vândute, este necesar ca Samsung Galaxy Note 9 să se vândă în numere cel puțin satisfăcătoare pentru a justifica investițiile în cercetare, fabricare, asamblare și marketing.

Piața de telefoane mobile se află într-o ușoară scădere, iar Samsung simte presiunea din ce în ce mai mare a chinezilor de la Huawei. Deși ambele companii au cunoscut o creștere fulminantă tocmai pentru că au oferit o gamă diversă, redundanța în gama actuală de produse are toate șansele să-i coste pe coreeni.

Mai mult, bătălia pare că s-a mutat pe segmentul de mijloc, acolo unde gama de telefoane Samsung A este promovată foarte puternic, pentru a lua atenția publicului de la telefoanele Huawei. Această strategie presupune ca modelele de vârf să aducă cele mai mari profituri pentru Samsung, or acest lucru nu se poate întâmpla dacă două dintre ele sunt diferențiate de foarte puține lucruri.

Atunci când hardware-ul și-a atins limitele, este de datoria software-ului să preia din așteptările utilizatorilor. Samsung Galaxy Note 9 ar avea un motiv să existe dacă software-ul ar aduce funcționalități suplimentare față de modelele clasice. Din păcate, însă, aplicațiile 3rd party depășesc de cele mai multe ori funcționalitatea oferită de aplicațiile dezvoltate intern de către Samsung, astfel încât utilizatorii le pot folosi atât pe un model Note, cât și pe un „S”.

Samsung Galaxy Note 10 este o certitudine în acest moment. Au apărut deja informații conform cărora coreenii pregătesc lansarea în ultima lună a verii. După acest model, însă, Samsung trebuie să decidă dacă are rost să păstreze în gamă telefoane de vârf, cu specificații aproape identice, doar de dragul de a se lăuda că urmărește interesul celor câțiva utilizatori din categoria business. Încasările Samsung din ultimele trimestre n-au fost încântătoare pentru coreeni, deci am putea spune că gama Note sau modelul Plus din familia „S” ar trebui retras. Numai timpul ne va arăta acest lucru.

Comentarii Facebook