Boc și Primăria pot pierde un teren de 203 hectare, după afacerea păguboasă cu Paszkany și ”Cartierul Tineretului”


Terenul de 203 hectare cedat de primarul Emil Boc în 2008 lui Arpad Paskany pentru a ridica Cartierul Tineretului este scos la vânzare de firma care se ocupă de insolvența firmei care trebuia să facă proiectul. 

SC Cartierul Tineretului SRL trebuia să facă un cartier de locuințe pe terenul de pe Bulevardul Muncii, în spatele actualului parc ”Pădurea clujenilor”.  

Primăria Cluj-Napoca a pus la bătaie terenul de 203 hectare, iar SC Polus Real Estate, firma lui Arpad Paszkany, urma să facă investiția de 500 de milioane de euro. SC Cartierul Tineretului SRL a intrat în insolvență din cauza datoriilor, iar firma care se ocupă de procedură vinde activele.

Pe terenul Primăriei Cluj-Napoca, cu care municipalitatea a intrat în această afacere păguboasă, se cere suma de 90 milioane de euro.

Emil Boc se apără și spune că deja a câștigat unele procese, în prima instanță, și că Primăria este cea care trebuie să încaseze 63 de milioane de euro, de la SC Cartierul Tineretului SRL.

În acea asociere, noi avem sentințe în primă instanță, supuse căilor de atac, prin care instanțele recunosc o valoare de 63 de milioane de euro în favoarea Primăriei din acest litigiu. Noi ne acoperim valoarea terenului și terenul rămâne la municipalitate. Așteptăm finalizarea acestor litigii, care ar pune Primăria într-un raport corect cu interesul public. Am făcut o acțiune în instanță pentru suspendarea procedurii de licitație până când sentințele vor fi definitive”, a spus Emil Boc, la Realitatea FM

În 2008, pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii și Fânețele Someșeni, pe un teren de 203 hectare Primăria Cluj-Napoca, prin Emil Boc, și SC Polus Real Estate, care îl avea în prim plan pe influentul Arpad Paszkany, s-au angajat că vor face 6000 de locuințe, cu o investiție de 510 milioane de euro. 

În 30 mai 2008, s-a pus și piatra de temelie a proiectului de către Emil Boc și a omul de afaceri Paszkany Arpad. 

Demian Șandor, cel mai bogat om din Ungaria cu o avere de 1 miliard de euro, deținea 87% din acțiunile societății Polus Real Estate, iar Arpad Paszkany 13%, lucru aflat ulterior și care arăta că ”Arpi” era numai un pion.

Criza economică a blocat proiectul, iar în 2010 Paszkany a vrut să îl transforme într-un parc fotovoltaic. De teama că vor pierde terenul, consilierii locali au aprobat acest proiect, dar nici parcul nu s-a mai făcut.

Între timp au apărut scandaluri în justiție între Demian Sandor și Arpad Paszkany. Arpad Paszkany și șefii Primăriei din 2009 erau acuzați că nu s-au consultat deloc cu firma Polus Real Estate sau cu omul de afaceri Demian Sandor. ”Nu am fost consultați în privința reconversiei proiectului de investiții din blocuri în parc fotovoltaic. Am depus plângere penală la DIICOT împotriva lui Arpad Paszkany, împotriva administratorului Polus Real Estate, persoană controlată de Paszkany, împotriva fostului viceprimar al Clujului, Laszlo Attila, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, dar care nu a transmis poziția noastră, dar și împotriva lui Sorin Apostu, primarul de atunci al Clujului (Boc l-a lăsat primar în locul lui după ce a plecat la București)”, declara, în 2012, Csiszer Lajos, directorul Polus Real Estate, însărcinat de Demian Sandor la negocieri.

Vom intra cu o reconversie a ceea ce înseamnă cartierul Tineretului. Este vorba si de o reconversie financiara a obligatiilor asumate prin faptul ca vor trebui sa ne furnizeze timp de 49 de ani cel putin 30% din energia pe care o produc, energie care va fi direcționată către consumul iluminatului public al municipalității. Acest lucru va scuti Primăria municipiului Cluj-Napoca în 49 de ani la un preț minim, undeva calculat astazi, la 17 milioane de euro. Faptul ca vom folosi doar energie verde în iluminatul public ne va așeza definitiv pe harta oraselor verzi din Europa”, a declarat primarul Sorin Apostu, în 8 mai 2011.

Polus Real Estate acționarul majoritar al SC Cartierul Tineretului SRL contesta public parteneriatul public-privat încheiat în 2008 cu Consiliul Local Cluj-Napoca. Ceea ce ar fi trebuit să se transforme într-o investiție de peste 510 de milioane de Euro, prin proiectul imobiliar Cartierul Tineretului, este acum doar subiectul unui lung șir de procese și plângeri penale, susțineau oficialii Polus Real Estate. 

Societatea pretinde că a investit peste 30 de milioane de Euro și vrea să recupereze banii.

Insolvența SC Cartierul Tineretului SRL de acum prevede recuperarea acestei investiții și penalitățile aferente.

Untitled.png

Zonificare_Page_3.jpg

În cartierul Zorilor, Emil Boc are alt ”cartof fierbinte”. Un alt constructor, Sile Pușcaș, a primit câștig de cauză într-un proces de expropriere a unui teren de pe strada Observatorului, unde Emil Boc vrea să facă parc, dar constructorul l-a cumpărat cu acte în regulă pentru a face blocuri și contestă exproprierea și suma acordată. 

Primăria Cluj-Napoca l-a despăgubit pe Pușcaș cu 2,2 milioane de euro, dar Tribunalul Bistrița-Năsăud a spus că valoarea reală a terenului este 23 de milioane de euro.  Sentința nu este definitivă, dar, dacă juriștii lui Boc nu vor reuși o minune, exproprierea va fi greu de achitat din bugetul local, iar Parcul din Zorilor va fi cel mai scump din România. 

Sile Pușcaș despăgubit cu 113.801.371 lei (23 milioane de euro) pentru terenul expropriat de Boc în Zorilor

Comentarii Facebook