Boc anunță că centralele individuale vor fi INTERZISE: Fie revin la Regia de Termoficare, fie au centrală de bloc


Primarul Emil Boc a spus că clujenii se pot debranșa de la sistemul de termoficare, dar că își propune să readucă mulți clienți plecați. 

Avem 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare. Cei cu venituri mici vor primi compensații între 10 și 100%, iar cererile se pot depune până în 20 noiembrie. 

Pentru cei cu venituri normale, acum se află la ARNE în discuție prețul gigacaloriei. Pe de altă parte avem o discuție consistentă cu Guvernul în ultimele două săptămâni și o să am o întâlnire în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România cu primul ministru, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național. 

După aceea vom intra în Consiliul Local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare. 

În 2020, aveam o subvenție de 21 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro în fiecare an. Avem resurse financiare pentru a acorda subvenționarea gigacaloriei, dar suma finală o vom avea după discuțiile cu Guvernul”, a spus primarul Emil Boc. 

Acesta a anunțat că are o viziune de dezvoltare a Regiei de Termoficare.

Propunem ca viziune pentru anii care urmează prioritizarea sistemului de termoficare față de orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare, de atragerea de fonduri europene și de a căuta soluții alternative.

Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare. Vrem însă prin stimulente alternative să-i determinăm pe oameni să rămână conectați și să revină și alții în sistemul de termoficare. De departe aceasta este soluția europeană. Aceste sisteme presupun mai puțină poluare și prețuri mai mici, având în vedere creșterea exponențială a prețului la gaze”, a precizat primarul Emil Boc. 

Primarul vrea ca oamenii să revină la Regia de Termoficare

Toate blocurle noi vor avea două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își fac centrale proprii. ”Un bloc cu șase apartamente să aibă o singură centrală, nu șase, cu tendință de eliminare și a centralelor și conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde. Obiectivul Regiei de Termoficare este să îi readucă pe cei care au plecat și să se extindă în marile zone de dezvoltare ale Clujului. 

Toate proiectele pe care Primăria le va gestiona vor fi conectate la sistemul de termoficare. Dacă ne gândim la Sopor, acolo Regia va face investiții, pentru ca acel cartier să fie conectat la sistemul de termoficare. În cele private nu ne putem implica, dar nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Fie vor fi conectate la sistemul de termoficare, fie vor avea centrală pe bloc, nu pe fiecare apartament în parte”, a mai spus Emil Boc.

Comentarii Facebook