Berea se va scumpi și gustul va fi altul! Schimbările climatice afectează și producția de bere


Producția de hamei va scădea din cauza încălzirii globale, iar calitatea acestuia va fi afectată.

Cercetătorii estimează că producția de hamei în Europa va scădea cu între 4 și 18% până în 2050, dacă fermierii nu se adaptează la vremea mai caldă și mai uscată, în timp ce conținutul de acizi alfa din hamei, care oferă berii gustul și mirosul distinctiv, va scădea cu 20-31%.

Aceiași cercetători au comparat producția medie anuală de hamei aromat din perioadele 1971-1994 și 1995-2018 și au constatat “o scădere semnificativă a producției” de 0,13-0,27 tone la hectar. Slovenia a înregistrat cea mai mare scădere a randamentului mediu anual de hamei, de 19,4%.

Consumatorii de bere vor simți cu siguranță schimbările climatice, atât în ceea ce privește prețul berii, cât și în cazul calității. Acest lucru pare inevitabil, pe baza datelor de care dispunem”, a declarat Miroslav Trnka, cercetător la Institutul de Cercetare a Schimbărilor Globale, din cadrul Academiei Cehe de Știință, și coautorul studiului publicat în revista Nature Communications și citat de The Guardian.

Conform studiului, emisiile de gaze cu efect de seră pun în pericol cultivarea plantei. Pe măsură ce temperaturile cresc și precipitațiile scad, fermierii au fost nevoiți să mute plantațiile. Cultivatorii explică faptul că, acum, ploile nu mai vin la momentul potrivit, iar grădinile necesită sisteme de irigare care să acționeze în perioade critice ale dezvoltării plantelor.

Berea, a treia cea mai populară băutură din lume după apă și ceai, este produsă prin fermentarea drojdiei de bere, alături de orz și hamei. Acesta din urmă oferă aroma băuturii și, în ultimii ani, cererea de hamei de înaltă calitate a crescut considerabil datorită numărului de beri artizanale, cu arome mai puternice, apărute noi pe piață.

Comentarii Facebook