Miercuri 27 Octombrie

Bancherii cred că prețul apartamentelor va continua să crească


Prețurile de pe piaţa imobiliară şi solicitarea de credite au crescut în trimestrul 2 din 2021, se arată într-un studiu realizat de BNR.

Peste jumătate dintre instituțiile de credit respondente la studiul BNR au semnalat creșterea într-o anumită măsură a prețului mediu pe metru pătrat al unei locuințe în ultimele trei luni (între 20% -25% spun analiştii pieţei imobiliare), restul băncilor apreciind evoluția ca fiind constantă.

Majoritatea băncilor (62 la sută) estimează continuarea creșterii într-o anumită măsură a prețurilor proprietăților rezidențiale în trimestrul următor (T3 2021), în timp ce 38% dintre instituțiile de credit mizează pe menținerea prețurilor la imobiliare.

În acest timp, o pondere importantă a instituțiilor de credit a raportat creșterea moderată (67%) sau substanțială (15%) a cererii de credite imobiliare în cel de-al doilea trimestru al anului curent, în mare parte datorită dobânzilor mici care au la bază un IRCC de 1,25%).

Pentru următoarea perioadă se așteaptă păstrarea nemodificată a cererii de împrumuturi imobiliare (64%), precum și de creștere moderată a acesteia (36%).

Pentru a diminua o îndatorare exagerată pe segmentul imobiliar în condiţiile unei creşteri constante a preţurilor la imobile, situaţie similară celei din 2008, BNR ar trebui să crească dobânda cheie, mai ales că acest lucru începe să se întâmple şi în alte ţări ale lumii. Analiştii bancari se aşteaptă ca majorarea să aibă loc în luna noiembrie şi în paşi mici, ceea ce va face ca ea să fie resimţită efectiv în piaţă, cel mai probabil anul viitor.

Comentarii Facebook