AVON COSMETICS amendata de ITM Cluj cu 100 000 lei pentru ca avea 4043 de lucratori fara contract de munca !

Deoarece AVON Cluj a refuzat sa prezinte documentele cerute de organele de control, ITM Cluj a extins investigatia la nivelul intregii tari.

 

ITM Cluj arata intr-un comunicat ca intreaga activitate desfasurata de AVON COSMETICS ROMANIA este o activitate comerciala de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate.

 

"Rezultatul verificarii activitatii comerciale desfasurata de AVON COSMETICS ROMANIA a condus la concluzia ca aceasta a utilizat in cursul lunilor noiembrie 2010, februarie 2011, martie 2011, un numar de 4043 persoane in reteaua comerciala proprie, pentru prestarea activitatilor constand in vanzari produse cosmetice marca AVON, respectiv recrutare reprezentanti AVON, fara ca acestora sa le incheie contracte individuale de munca" se arata in informarea ITM.

 

Inspectorii de munca au constatat ca desi cele 4043 de persoane care lucreaza pentru AVON nu sunt denumiti angajati ci "lideri de vanzari" ei au drepturi si obligatii specifice raporturilor de munca angajat- angajator.

 

Astfel, "liderii de vanzari" trebuie sa respecte clauzele unei conventii similare contractului de munca, au o relatie de subordonare, pot demisiona, pot fi concediati cu un preaviz de 15 zile, beneficiaza de formari profesionale pe cheltuiala companiei pe care trebuie sa le achite in caz ca vor sa rezilieze conventia.

"Liderii de vanzari" au activitate pe termen lung in cadrul companiei, existand cazuri in care inspectorii au gasit persoane care lucrau de peste 5 ani in retea. De asemenea, lucratorii AVON trebuie sa prezinte rapoarte periodice asupra activitatii, recruteaza reprezentanti carora le pun la dispozitie fise de inscriere.

 

"Mentionam ca o persoana fizica neautorizata nu poate executa fapte de comert decat in calitate de angajat cu contract individual de munca sau ca persoana autorizata : PFA, Intreprindere individuala, Asociatie familiala" se mai arata in comunicatul ITM Cluj

 

ITM Cluj a aplicat AVON COSMETICS ROMANIA amenda maxima de 100 000 RON pntru primirea la munca a unui numar de 4043 de persoane fara a le incheia contract individual de munca.

 

Comentarii Facebook