Avem cele mai mari scumpiri de la începutul anilor 2000! Carnea, ouăle și laptele, la fel de scumpe ca fructele de mare


Cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, aşa cum a catalogat-o Comisia Europeană, a distrus milioane de hectare de cereale. Efectele secetei se vor vedea, în scurt timp, la raft. Urmează noi scumpiri, iar carnea, ouăle şi laptele sunt în top.

Laptele, carnea şi ouăle au ajuns să fie la fel de scumpe precum fructele de mare. Avem cele mai mari scumpiri de la începutul anilor 2000. Totodată, fermierii fac calcule şi spun că din această toamnă preţurile se vor majora din nou. La sfârşit de an agricol, fermierii estimează majorări de 30% la carnea de porc şi produse lactate, precum şi de 20% la ouă. Asta în contextul în care, de la începutul anului, preţurile au crescut constant, scrie Antena 3.

Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, spune un fermier.

Din luna noiembrie, cred că floarea soarelui se va duce exact cum a fost și la începutul lunii martie, undeva la 4.000 de lei pe tonă. La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20-30% la sută la ulei”, spune un alt fermier.

Pe lângă problemele din teren, situaţia de la graniţă generează panică şi asta se resimte în costuri. De la fermier, până la raft, materia primă trece prin mâna comercianţilor şi mai apoi se transformă în produs bun de consum. În ultimul an, alimentele s-au scumpit cu aproape 15%. Pe primul loc în topul scumpirilor se află uleiul, urmat de cartofi, făină, mălai, pâine, brânză sau carne, notează sursa citată.

Dacă acum 1 kg de ceafă de porc costă 32 de lei, după scumpirea cu 30% va ajunge să coste 41 de lei. În acest moment, 10 ouă costă 12 lei la raft. După o scumpire de 20%, acestea vor costa 14 lei. În cazul laptelui, după o scumpire cu 30%, de la 9 lei, acesta va ajunge să coste 11 lei.

Comentarii Facebook