ANAF: 35 de vedete de pe YouTube și Facebook nu au plătit impozit la stat pe averile făcute


ANAF a verificat creatorii de conținut pentru a vedea cine înșeală statul și au avut surprize. 35 de români din online au câștigat circa 26 de milioane de lei, dar nu i-au declarat.

ANAF se adaptează evoluţiei tehnologiei şi verifică veniturile obţinute din activităţi specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conţinut multimedia pe website-uri, reţele de socializare şi platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicaţii software pe platforme dedicate, precum Google Play Store”, se arată în comunicat.

ANAF: 2,11 milioane de lei, bani la negru făcuți de o vedetă pe YouTube

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată până în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obţinută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conţinutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei. Trebuie menţionat că, în aceeaşi măsură, există şi persoane care şi-au declarat veniturile obţinute din aceste activităţi. De exemplu, o persoană născută în 1985 a obţinut în perioada 2020-2021 venituri totale de circa 1,70 milioane lei şi a depus Declaraţia Unică, în care a declarat venitul net impozabil obţinut în 2020, şi a achitat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente”, au precizat reprezentanţii ANAF.

ANAF e cu ochii pe cei care fac bani din activitate online

ANAF recomandă tuturor celor care desfăşoară, sau intenţionează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat”, se mai spune în comunicat.

Comentarii Facebook