Alba Iulia, un oraș mai „smart” decât Cluj-Napoca. Municipiul se clasează pe locul 2


Topul celor mai moderne orașe din punctul de vedere al proiectelor de tip smart city este condus, și în acest an, de Alba Iulia, dar care are un număr stagnant de proiecte (106). Astfel, Cluj-Napoca este plasat pe locul al doilea cu 58 de proiecte, urmat de Iași, cu 56, iar Bucureștiul este pe locul patru (39 de proiecte), conform unei analize realizate de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.

Clasamentul este continuat de București - sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea și Timișoara (26) și Brașov (18).

Proiectele Smart City identificate îşi păstrează clasificarea, în aceleaşi şase Verticale Smart City, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, verticale care sunt în concordanţă cu raportările Uniunii Europene.

Dacă mutăm discuţia din aria soluţiilor alese către geografia acestora la nivel de oraşe, observăm că motorul Smart City odată turat păstrează o dinamică greu de egalat. Oraşele mari, care deja au gustat eficienţa soluţiilor Smart City şi au făcut paşi concreţi în acest sens, îşi păstrează avansul, topul primelor 10 este compus din aproape aceleaşi nume, cu unele rocade ca poziţie, dar avansul faţă de urmăritori creşte. Surprizele frumoase vin însă de la oraşele medii şi mici, care uneori impresionează prin ambiţie şi deschidere către adopţia soluţiilor Smart City“, declară Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting.


Comentarii Facebook