A scăzut vertiginos interesul pentru mașinile electrice odată cu scumpirea energiei electrice


Șoferii își pierd rapid interesul față de mașinile electrice pe măsură ce costul energiei electrice crește, iar prețurile la benzină și motorină continuă să scadă, potrivit The Telegraph

Proporţia de cumpărători de maşini care iau în considerare achiziţionarea unui model electric în acest an a scăzut la mai puţin de o cincime, comparativ cu unul din patru în urmă cu un an, conform studiului.

Mașinile electrice sunt scumpe, dacă nu ai sprijinul statului

Şeful Stellantis, care deţine Vauxhall, a avertizat că, din punctul său de vedere, clasele de mijloc nu îşi pot permite costul maşinilor electrice fără sprijinul subvenţiilor de stat. „Cea mai importantă problemă a electrificării este accesibilitatea pentru clasa de mijloc. Cu asta ne luptăm acum - cât de repede putem reduce costurile pentru a aduce EV [vehiculul electric] la un nivel de accesibilitate pe care oamenii îl pot plăti fără subvenţii”, spune Carlos Tavares, directorul executiv al Stellantis. 

Combustibilul clasic (benzina și motorina) se ieftinește

În acelaşi timp, scăderea preţurilor la pompă face ca mulţi şoferi să păstreze mai mult timp maşinile pe benzină şi diesel. După ce au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, preţurile la benzină au scăzut acum. Între timp, preţurile la motorină au scăzut la cel mai mic nivel de după începerea războiului din Ucraina.

Prețurile mari la gazele naturale au dus, de asemenea, la creșterea prețurilor la electricitate, ceea ce face ca încărcarea unui vehicul electric să fie mai scumpă. De asemenea, lipsa punctelor de încărcare pe drumuri îi face pe români să se îndoiască de achiziționarea unei mașini cu alimentare „la priză”. 

Oamenii caută mașini compacte și accesibile

Este reconfortant pentru industria auto că atât de mulţi şoferi intenţionează să cumpere o maşină în acest an, deşi bugetele de familie îi determină adesea pe oameni să ia decizii de cumpărare diferite. Datele de căutare ale AA Cars arată că, cumpărătorii manifestă un interes deosebit pentru maşinile mici, care sunt accesibile la cumpărare şi ieftine de utilizat. Acest lucru poate fi, de asemenea, în spatele scăderii apetitului pentru EV-uri, deoarece acestea costă de obicei mai mult la început decât echivalentele lor pe benzină sau diesel”, declară Mark Oakley, director al AA Cars.

Potrivit datelor publicate de RAC în ianuarie 2023, costul de încărcare a unei maşini electrice pentru drumuri lungi este acum mai scump decât cel al alimentării echivalentelor lor pe benzină şi diesel.


Comentarii Facebook