Miercuri 24 Aprilie

TIFF 2011 - Fernando Léon de Aranoa: "Multe din filmele romanesti ajung in Spania si am reusit sa le vad"


Regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa, invitat special la TIFF 2011, a laudat cinematograful si actorii din Romania, despre care a spus ca sunt extraordinari.

"Cinematografia romana este foarte interesanta, multe din filmele romanesti ajung in Spania si am reusit sa le vad. Filmul din Romania are actori extraordinari care dau veridicitate personajelor" a mai spus Fernando Léon de Aranoa.

Aranoa a povestit intr-o conferinta de presa ca a lucrat la inceput ca scenarist si apoi ca regizor. "Am scris filme pentru altii si am spus ca niciodata nu o sa fac filme, apoi am inceput cu un scurt metraj, apoi am fost interesant de povesti, de conflicte in actiune. Filmele mele se sprijina pe personaje, scenariile le gandesc pe baza personajelor, povestea e imprimata de perspectiva lor si ele capata tot mai multa importanta, desi componenta sociala ma intereseaza mult si ca cetatean si ca regizor. A face un film este ca si cum as avea o conversatie lunga cu cineva, cu actorii, cu echipa, cu publicul apoi. Daca stai trei ani sa vorbesti despre ceva, ar fi bine sa fie ceva interesant. Temele sunt somajul, dar identitatea e mai importanta decat somajul, boala, batranetea, dar conflictele dintre personaje sunt mai importante si etica lor, emigratia este fundalul, personajele si povestea sunt importante si dilemele lor etice, toti spectatorii se pot identifica cu aceasta problema" a declarat reguzorul.

Fernando Léon de Aranoa este unul dintre cei trei regizori invitati la TIFF, alaturi de german Werner Herzog si de belgianul Jaco Van Dormael, in cadrul sectiunii 3X3. Aranoa a adus trei dintre filmele lui: Lunea la soare, Amador si Familia.

Comentarii Facebook