Tiberiu Farcas pregateste o continuare a cartii "Colosul cu picoare de hartie", prima istorie a presei scrise din Cluj - INTERVIU


Fostul jurnalist, Tiberiu Farcas, pregateste o continuare a primei istorii scrise a presei clujene de dupa 1990. Intre timp, Tibi va merge, la Bucuresti, pentru a-si promova cartea la Targul Gaudeamus.

Stiri de Cluj: Lansarea cartii tale a fost un succes, cel mai mult public de multa vreme incoace! Cum ai perceput tu succesul?

Tiberiu Farcas: Am fost uimit si impresionat de curiozitate umana. Sunt constient, numai am de mult iluzii, si asta datorita cinismului la care te condamna presa, ca majoritatea celor 350-400 de persoane care au venit la lansarea "Colosului..." la Cluj mai ales din curiozitate umana, sa vada daca "nu i-am injurat" in carte. O parte... dar au venit si din respect si amicitie si din dragoste de presa. Oricum le multumesc si sper ca le-a placut cartea! Este evident ca multi au fost adusi de modul in care s-a realizat cartea. Am intrat pe un teren total virgin, pe care l-am cucerit fara probleme pentru ca volumul, cred eu, e unul valoros.

Stiri de Cluj: Totusi "aventura" nu se opreste aici... Acum pornesti sa cuceresti Bucurestiul, ce ganduri ai?

T.F.: Nu am nicio ambitie sa cuceresc Bucurestiul. Este evident ca interesul e mai mic la nivel de Capitala, dar exista suficiente referiri la presa centrala, incat sa existe totusi un interes. Sunt multi jurnalisti clujeni plecati la Bucuresti. Unii cu cariere mari si sper ca macar lor sa le placa cartea.

Stiri de Cluj: Cine te-a ajutat sa mergi la Gaudeamus?

T.F.: Editura Comunicare.ro, care a sprijinit proiectul si editura Eikon. Volumul e tiparit in parteneriat editorial. Este un eveniment exceptional pentru mine! Nu am cuvinte sa le multumesc... Plec in aceasta noapte (n. red joi spre vineri) impreuna cu Vasile G. Dancu, editorul meu de la Eikon. Maine (n. red. vineri), la ora 18.00, la standul Comunicare.ro este lansarea. Revin de la Bucuresti duminica dimineata.
 
Stiri de Cluj: Din cate stii, mai sunt si alte lucrari similare aparute in tara?

T.F.: Exista cateva istorii ale presei bune, dar un volum atat de detaliat despre presa unui oras important nu stiu sa existe. Exista cartile lui Marian Petcu, fundamentale dar nu se suprapun cu a mea. E un volum unic pentru ca are informatia actualizata la zi, despre starea presei scrise clujene si despre presa in criza din Romania.

Stiri de Cluj: Planuiesti o continuare?

T.F.: DA! E in curs de redactare/actualizare cu... noi surprize!

Stiri de Cluj: Ne poti da unele amanunte?

T.F.: Sunt 2 variante: fie actualizarea "Colosului...", fie un alt volum, cu noutati. Cert e ca va fi lansat in iunie 2011.

Stiri de Cluj: Felicitari! Crezi ca este atat de mare cerere pe piata pentru acest subiect?

T.F.: Este destul de mare! Studentii trebuie informati in materia aceasta pana la capat.

Stiri de Cluj
: Cum s-a vandut "Colosul cu picioare de hartie"?

T.F.: Am avut vanzari bune la o luna de la lansare, dar mai exista pe stoc la depozitul Eikon. Cred ca s-a vandut cam 50% din tirajul initial, dar nu am dorit sa facem neaparat o afacere cu aceasta carte, ci s-au facut eforturi mari si multumesc IRES sa a sprijinit cartea cu ideea de a ajunge la cat mai multi studenti la jurnalism.


Volumul "Colosul cu picioare de hartie" a fost lansat in 14 octombrie 2010, in prezenta unui public numeros, si este prima istorie a presei scrise din perioada 1989 - 2010.

Comentarii Facebook