Scandal intre clujeanul Constantin Trofin si Lucia Hossu Longin! Marul discordiei, bugetul emisiunii "La mustata"


Realizatorul de televiziune Constantin Trofin a raspuns intr-o scrisoare deschisa acuzatiilor aduse de Lucia Hossu Longin, in ceea ce priveste bugetul emisiunii pe care el o realizeaza la TVR 2.

"In ultimul timp ati declarat in presa lucruri neadevarate despre mine si despre emisiunea "La Mustata", pe care o realizez de luni pana joi pe TVR2.

Sunt convins ca un profesionist ca dumneavoastra, care verifica informatiile pe care le primeste, a fost dezinformat, nu stiu de catre cine si in ce scop. Cert este ca declaratiile dumneavoastra m-au afectat personal, mi-au afectat capacitatea de munca, au afectat relatiile mele cu colegii si imaginea mea in institutie si in afara ei.

Din respect pentru public, dar si pentru a respecta rigorile profesiei de jurnalist, am datoria  de a corecta cateva afirmatii pe care le-ati facut despre mine si emisiune dupa ce ati fost intoxicata cu date false.

Bugetul de  cheltuieli directe al emisiunii La Mustata este de patru ori mai mic decat ati declarat dumneavoastra, lucru verificabil prin consultarea devizului cod buget B 210.2.60. Cifra de "peste 100.000 de euro" nu are nici o acoperire . 

Calitatea emisiunii este certificata de feedback-ul excelent, de presa unanim pozitiva si de cele doua note de 10 primite de la TV Mania.

Emisiunea este constant intre cele mai urmarite programe de pe TVR2, in multe cazuri lider de canal si in foarte multe cu audiente care depasesc TVR1 in acelasi interval orar. In acest sens se pot consulta datele oficiale de audienta.

Ati afirmat ca nu intelegeti de ce iau bani pentru emisiune daca tot iau salariul de redactor sef. Nu imi aloc singur acesti bani, este un onorariu negociat cu superiorii mei, in limite perfect rezonabile si in cadru perfect legal. De ce iau bani pe emisiune? Pentru ca fisa postului de redactor sef nu prevede realizarea si moderarea de emisiuni in direct cu public, patru editii pe saptamana. Este o chestiune normala ca munca prestata sa fie platita. Cei care realizeaza show-uri zilnice in prime time in direct, si doar ei, inteleg ce inseamna asta, de la stressul continuu la efectele asupra sanatatii. E normal sa nu te supui pe gratis la asa ceva. Nimeni nu accepta in piata de televiziune din Romania o astfel de sarcina pentru o asemenea suma. Or asta e o emisiune originala al carei proiect imi apartine si care in contextul concurential existent a performat foarte bine, inscriindu-se in misiunea televiziunii publice.

Am acceptat fiindca cred in televiziunea publica, cred ca in Romania pot sa aiba succes si show-uri cu un continut decent, prezentate intr-un mod degajat, cu umor, cu invitati fara ghiuluri si silicoane. Inteleg acum ca am gresit. Din cel mai recent interviu al dumneavoastra inteleg ca jaful din TVR s-a incheiat odata cu sacrificarea emisiunii mele. Asa sa fie.

Contractul meu, A496 din 20.1.2012  este sub nivelul altor contracte ale angajatilor TVR care modereaza emisiuni. Nu pot si nu vreau sa fac emisiunea pe gratis. E o chestiune de respect de sine, daca vreti. In curand va fi postata pe site declaratia mea de avere pe anul 2011, an in care am avut emisiune tot anul si veti vedea ca sumele castigate lunar de mine sunt de trei ori mai mici decat cele date publicitatii de catre dumneavoastra. Si ca sa fiu total transparent, salariul meu net de redactor sef  se situeaza sub salariul mediu in TVR, lucru pe care il puteti verifica la salarii. Nu mi se deconteaza nici un fel de cheltuieli de transport sau de cazare in Bucuresti.

Intr-adevar, vinerea (nu intotdeauna) sunt la Cluj fiindca predau la Universitate. Va asigur ca recuperez orele de vineri in cele 13 ore petrecute in medie in TVR in celelalte zile.

Va asigur de acelasi respect pe care vi-l purtam si in anii 90, atunci cand APTR mi-a acordat trei premii. Regret doar ca un profesionist de talia dumneavoastra a cazut in plasa dezinformarii".

Comentarii Facebook