TIFF 2012! Festivalul porneste la drum, vineri, 1 iunie, de la ora 20.45! VEZI ce surprize vor fi


Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) incepe, vineri, 1 iunie.

Vineri, in Ursus Open Air (Piata Unirii) din Cluj, TIFF debuteaza oficial cu doua premiere: la 110 ani de la prima sa proiectie, capodopera lui Georges Melies, Calatorie pe luna, va putea fi vizionata, pentru prima data in Romania, intr-o versiune color restaurata, iar comedia Despre oameni si melci, in regia lui Tudor Giurgiu, va avea prima proiectie cu public.

O istorie amuzanta, inspirata de intamplari reale, Despre oameni si melci relateaza povestea unui grup de muncitori care lucreaza intr-o fabrica aflata in faliment, in Romania de la inceputul anilor '90. Totul se schimba cand unul dintre baieti gaseste o solutie inedita menita sa-i salveze colegii de la somaj si sa scoata uzina din faliment. Pe covorul rosu, la Gala de deschidere, vor fi prezenti actorii Monica Birladeanu, Andi Vasluianu, Dorel Visan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crisan, Albert Dima, scenaristul Ionut Teianu, directorul de imagine Vivi Dragan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alaturi de regizorul Tudor Giurgiu si producatoarea Oana Giurgiu.

Filmul va intra pe marile ecrane din Romania pe 14 septembrie 2012.

Le voyage dans la lune/ Calatorie pe luna, in regia lui Georges Melies, este una dintre cele mai costisitoare si dificile restaurari din istoria filmului a fost prezentata pentru prima data publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nasterea artistului. Coloana sonora poarta semnatura formatiei AIR, care a compus muzica special pentru filmul mut. in procesul de restaurare s-au implicat trei experti de renume in domeniu: colectia privata Lobster Films si doua entitati non-profit - Groupama Gan Foundation for Cinema si Technicolor Foundation for Cinema Heritage. Costurile finale ale ambitiosului proiect au depasit 400.000 de euro.

Asa cum si-a obisnuit publicul in fiecare an, Gala de deschidere TIFF se anunta spectaculoasa si le rezerva cateva surprize spectatorilor.

In caz de vreme nefavorabila, Gala de Deschidere TIFF 2012 se muta la Cinema Florin Piersic, de la ora 20.30. Accesul se face pe baza de invitatie, cu prioritate, si pe baza de bilete, in limita locurilor disponibile. Proiectia filmului Despre oameni si melci se va relua la ora 23.00, pe baza biletului achizitionat pentru Gala de Deschidere. Ne cerem scuze pentru inconveniente.

Comentarii Facebook