Miercuri 24 Aprilie

Reteta de papanasi din Ardeal. Cum se gătesc

 

Papanasii ardelenesti se fierb și sunt serviți în diverse combinații, spre deosebire de cei din Moldova care trebuie prăjiți în ulei. 

Bogdan Roman, renumitul bucătar sibian care a făcut senzaţie la Masterchef, a prezentat rețeta din bunici. 

 

Pentru patru porţii aveţi nevoie de jumătate de kilogram de brânză de vaci grasă (nici prea moale, nici prea uscată), 3 ouă, 7-8 linguri de gris, 3 linguri de zahăr, 4-5 linguri de unt topit, 2-3 linguri de zahăr pudră. ”Se pot adăuga arome (scorţişoară, vanilie, rom, lămâie) dar nu recomand. Personal îi prefer aşa simpli, fără adaosuri şi fără pesmet. Doar cu un pic de unt topit pe deasupra lor şi cu puţin zahăr pudră. Aşa a învăţat bunica mea această reţetă de la bunica ei”, a adaugat Bogdan Roman, conform adevărul.ro. 

 

Ouăle se bat și se adaugă brânza de vaci şi grisul. Totul se amestecă până când se formează un aluat moale, ca de găluşte. ”Punem o oală cu apă şi un strop de sare la fiert. Când a fiert apa, pe foc minim, fără să clocotească apa, scufundăm papanaşii formaţi cu o lingură unsă cu ulei. Luăm câte o lingură din aluat şi o scufundăm în apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se ridică toţi la suprafaţă. Atunci sunt fierţi. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm frumos pe farfurii. Presărăm puţin zahăr pudră şi turnăm câte o linguriţă mică de unt topit pe fiecare în parte”, a mai explicat bucătarul. 

 

foto andreeascakes.blogspot.ro

Comentarii Facebook