Prima Istorie a presei clujene a iesit de la tipar. Tiberiu Farcas: "Presa a evoluat tehnic, dar calitatea ei editoriala a scazut!"

 
Volumul "Colosul cu picioare de hartie" - O istorie subiectiva si ilustrata a presei scrise din Cluj-Napoca a iesit de la tipar. Autorul cartii document, Tiberiu Farcas, ne-a aratat in premiera volumul si a raspuns la unele intrebari.


Stiri de Cluj: Tibi, de ce ai scris aceasta carte?

Tiberiu Farcas: Pentru ca publicul si mai ales studentii sa stie ca presa clujeana are o traditie si nu vine de nicaieri. Presa clujeana libera incepe in dupa amiaza de 22 decembrie, iar din dimineata de 23 decembrie 1989 avem primele ziare necomuniste la Cluj! Printre primele din Romania!

Stiri de Cluj: Tu te mai consideri un ziarist sau un prieten cu ziaristii?

T.F.: Eu ma consider ziarist pur sange, care va reveni in presa ca opinionist in curand!

Stiri de Cluj: Poti dezvalui ceva despre intentia de a reveni ca editorialist?

T.F.: Doresc sa revin cu un comentariu saptamanal in presa scrisa clujeana. Am doua oferte, dar este vorba de o simpla colaborare. Imi pastrez jobul actual, nu se pune problema sa plec, ma simt foarte bine la USAMV si datorez foarte mult echipei de acolo.

Stiri de Cluj: Ce amanunte "picante" sunt in carte?

T.F.: Foarte multe! De exemplu modul in care cineva si-a intitulat UNICUL numar de ziar "Ultimul numar unu!" sau modul in care reporterii de la Stirea dadeau beep-uri de 3 secunde (n. red. in anii '98, primele 3 secunde ale unei convorbiri pe mobil nu erau taxate) dar sunt multe altele fascinante, haioase pline de patina timpului.

Stiri de Cluj: Ce sentimente ai trait cand ai scris cartea, tinand cont de faptul ca tu le-ai trait?

T.F.: Sentimente foarte puternice, nostalgie mai ales, tristete dupa anumite perioade, dar si de bucurie ca am trecut peste unele momente grele.

Stiri de Cluj: Cum a receptat media din Cluj cartea ta?

T F.: Reactiile de pana acum le cataloghez ca foarte bune, au depasit asteptarile mele. Sunt invitat la 5 emisiuni de televiziune si ziarele au scris, au promovat si vor mai promova volumul. Bloggerii au fost la inaltime, de asemenea, presa online.

Stiri de Cluj: Esti tu colosul cu picioare de hartie?


T.F.: NU! Colosul este PRESA! E un simbol care doreste sa intruchipeze Forta presei, dar si fragilitatea ei!

Stiri de Cluj: Au fost si reactii negative?

T.F.: NU! Pana acum NU!

Stiri de Cluj: Te astepti la unele reactii? Ai pus multe poze, intre care unele sunt mai "delicate"!

T.F.: Traim intr-o civilizatie a imaginii. Ilustratiile sunt esentiale in opinia mea. Ma astept la cele mai diverse reactii si e bine sa fie asa. Traim intr-o democratie. Nu imi fac iluzii, cunosc bine mediul caruia ma adresez.

Stiri de Cluj: A fost greu sa gasesti toate pozele?

T.F.: DA! Enorm de greu. M-au ajutat foarte mult colegii si am utilizat inclusiv Facebook-ul unde am primit poze din strainatate de la fosti jurnalisti clujeni. Am fost sprijinit foarte mult.

Stiri de Cluj: Cartea asta arata cat de mult s-a schimbat presa? Tu ai trait schimbarea asta de doua ori si pe viu si cand ai scris.

T.F.: Da, absolut. Presa a evoluat tehnic, dar calitatea ei editoriala a scazut in opinia mea. Sunt genuri jurnalistice, cum ar fi anchetele care au disparut aproape in Cluj.

Stiri de Cluj: Urmatoarea istorie, peste 20 de ani, pe ce crezi ca va fi "scrisa"?

T.F.: Sa speram ca nu vom asista la disparitia presei "de hartie". Asaltul online-ului este foarte puternic, presa electronica are un succes enorm. De accea consider cartea mea o carte document, o marturie unica si poate irepetabila a ceea ce a fost presa clujeana scrisa!

Stiri de Cluj: Lansarea va fi joi, ai invitat multa lume?

T.F.: Da! Joi, 14 octombrie, de la ora 18.00, la colegiul academic UBB. Am invitat 350 persoane!

Stiri de Cluj: Te astepti la multe vanzari?

T.F.: DA! Ma astept sa se epuizeze tirajul. O carte costa doar 30 lei. La cat s-a muncit la ea, la aspectul, grosimea dar mai ales continutul ei, e un pret mai mult decat acceptabil. In librarii va costa dublu, 60 lei. Va fi lansata si la Bucuresti, la Targul Gaudeamus, de editura Comunicare.ro, care alaturi de Eikon Cluj, au tiparit in parteneriat acest volum.

Comentarii Facebook