NOAPTEA MUZEELOR la CLUJ - PROGRAM: La Muzeul de Artă va fi ”O noapte la palat, cu concerte de jazz”

 

Muzeul de Artă Cluj va găzdui un program special de Noaptea Muzeelor ”O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”.

 

Programul serii, conceput şi coordonat de Dr. Dan Breaz, muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, îşi propune să prezinte între orele 20:00 – 01:00 o suită de activităţi culturale şi de divertisment, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. 

 

Ediţia din acest an a Festivalului European Noaptea Muzeelor se desfăşoară sub semnul protestului împotriva ritmului accelerat cu care dispar numeroase muzee şi colecţii muzeale. În urma retrocedărilor masive din ultimii zece ani, peste o sută două zeci de sedii şi zeci de mii de colecţii muzeale sunt retrocedate sau în curs de retrocedare. Starea patrimoniului muzeal naţional fiind grav afectată, Reţeaua Naţională a Muzeelor a conceput o serie de acţiuni strategice, dintre care acest protest este primul. Prin urmare, fiecare muzeu care doreşte să se alăture protestului îşi pune în scenă propria „revoltă a colecţiilor”: un obiect reprezentativ pentru colecţia deţinută este acoperit în seara evenimentului cu o pânză neagră. Muzeul de Artă Cluj-Napoca participă la acest protest cu lucrarea de pictură „Castelul de la Uioara” (1791), care este una dintre lucrările de referinţă în cadrul propriului patrimoniu. Autorul acestei lucrări, artistul Joseph Neuhauser face parte dintr-o reputată familie de pictori de origine vieneză, a cărei contribuţie majoră este introducerea peisajului printre genurile picturii laice de şevalet din Transilvania.

 

Portretul bust al contelui Bánffy György, lucrare realizată de pictorul austriac Johann Georg Weikert (1743-1799), va marca intrarea în balconul Palatului Bánffy, care va putea fi vizitat pe durata întregii seri dedicate Festivalului European Noaptea Muzeelor. Vizionate de la stânga la dreapta, reliefurile balconului, inspirate de semnele zodiacale sau de simbolurile celor patru elemente primordiale sunt unele dintre sculpturile cele mai spectaculoase ale renumitului edificiu baroc.

 

Începând cu ora 20:00, publicul va putea să admire expoziţia „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu”, deschisă special cu ocazia Festivalului European Noaptea Muzeelor şi în directă legătură cu ideea de protest, care, prin această expoziţie, accentuează asupra valorii unui patrimoniu arhitectural şi fotografic de excepţie. „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu” include câţiva dintre fotografii reprezentativi pentru valorificarea patrimoniului clujean. Szabó Tamás, personalitate de referinţă pentru şcoala artistică de la Cluj-Napoca, şi-a publicat fotografiile în peste 170 de albume şi publicaţii. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 1965, iar în 1978 a fost primit în Federaţia Internaţională a Fotografilor (FIAP), din cadrul UNESCO. Szabó Tamás a realizat mii de fotografii inedite cu un patrimoniu arhitectural în continuă evoluţie, începând cu mai bine de o jumătate de secol în urmă. 

Feleki István este cadru didactic al Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Şi-a dezvoltat specializarea postuniversitară la École Nationale de la Photographie, Arles (1995-1996). A expus începând din anii 1970 până în prezent în numeroase galerii din Franţa, Germania, Ungaria, Canada, Maroc sau Japonia. 

 

Ştefan Socaciu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, s-a remarcat atât prin activitatea sa expoziţională, de fotoreporter, cât şi printr-o bogată activitate didactică în diferite centre de pregătire în domeniul cultural. Ştefan Socaciu, membru fondator al Asociaţiei Culturale Ciorchin, va expune lucrări de o estetică vizuală inedită, care surprind evoluţia contemporană a arhitecturii clujene.

Radu Sălcudean, absolvent de studii masterale la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, şi-a dezvoltat cariera prin numeroase expoziţii de grup la nivel naţional şi, de asemenea, în calitatea sa de lector în cadrul a numeroase programe de formare. Radu Sălcudean este recunoscut pentru utilizarea tehnicilor light painting-ului pentru obţinerea unor efecte fotografice insolite. 

 

Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. Începând cu ora 20:30 va concerta formaţia „Jump”, care face parte din Ansamblul Studenţesc Jazz Napocensis, sub coordonarea domnului profesor Ştefan Vannay, organizatorul Festivalului Internaţional Studenţesc Jazz Napocensis. Repertoriul „Jump” include stilurile swing, bebop şi jazz-rock. Formată în 1998, formaţia a participat la peste 120 de concerte, la numeroase festivaluri şi concursuri, câştigând de două ori Concursul Debutanţilor în Jazz. 

 

În continuare, publicul va putea urmări un spectacol inedit, oferit de chitaristul Cristian Ciceu. Concertele sale solo propun o interacţiune dintre chitara electrică şi o serie de obiecte banale din spaţiul cotidian (cleme de rufe, bucăţi de lemn, fâşii de hârtie), totul trecut prin filtrul efectelor electronice. Structurile sonore astfel rezultate sunt în mare parte improvizate, cu un accent pus pe texturi cinematice care propun o lectură minimalistă a jazz-ului contemporan. Cristian Ciceu este membru fondator „Junetrip”, cu care are la activ un CD (Aimna, 2013 Soft Records).

 

Urmează recitalul instrumental-vocal al chitaristului de samba şi bossa nova, Cris da Praia.

Chitaristul s-a născut în Rio de Janeiro, într-o ambianţă muzicală care şi-a pus semnificativ amprenta asupra evoluţiei sale ulterioare, când a emigrat în Germania, unde a devenit profesor al departamentului de Studii latino-americane. Interpretarea chitaristului Cris da Praia se remarcă prin rafinament şi prin puritatea stilurilor muzicale abordate.

 

Evenimentele continuă cu minirecitalul de jazz-poetry, susţinut de reputatul performer şi jazzolog Virgil Mihaiu, împreună cu saxofonistul Alex Munte. Virgil Mihaiu este scriitor, profesor de estetica jazzului, poliglot, promotor cultural şi performer de jazz poetry. A fost primul director al Institutului Cultural Român din Lisabona şi ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia. Virgil Mihaiu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revistele Echinox şi Steaua, iar începând din anul 1992, conferenţiar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din 1993 este membru de onoare al Asociaţiei Criticilor de Jazz din Statele Unite ale Americii, pentru ca după un an să devină co-fondator şi membru al grupului de jazz-poety Jazzographics, alcătuit din Alan Tomlinson/trombon (membru al London Jazz Composer’s Orchestra), Harry Tavitian/pian, Corneliu Stroe/percuţie, Virgil Mihaiu/poeme, Livia Tulbure/improvizaţii coregrafice. În formule variabile, formaţia a susţinut recitaluri în Irlanda, Scoţia, România, Anglia, Serbia, Irlanda de Nord, Austria, Ungaria, Germania. Virgil Mihaiu a avut numeroase colaborări de jazz-poetry cu grupul Shabah , pianistul João Paulo Esteves da Silva, trombonistul Alan Tomlinson şi violonistul Alexander Bălănescu, dansatoarea Fatma Mohamed, trombonistul Liviu Mărculescu şi, mai recent, cu saxofonistul Alex Munte.

 

În continuare urmează spectacolul saxofonistului Alex Munte. Experianţa sa muzicală la Bassblockflöte de la începuturile carierei a contribuit decisiv la felul original în care percepe sunetul saxofonului tenor. În anul 2013 a participat la „Festivalul International de Jazz” de la Sibiu, unde i se decernează titlul de „Best Instrumentalist Award”. Împreună cu Ana Munteanu – voce – Şi  Şerban Roman – text –, formează un trio de jazz-poetry. Alex Munte îşi canalizează interesele mai cu seamă în jurul improvizaţiei şi free jazz-ului. 

 

Vor putea fi vizitate gratuit „Galeria Naţională” şi expoziţiile „In absenţia – Rama lucrării şi lucrarea din ramă” a artistei Blanca Alina Pop, „Motus” a artistului fotograf Jim Sumkay, expoziţia de sculptură a artistului Kolozsi Tibor şi expoziţiile de fotografie organizate de Photo România Festival. 

Comentarii Facebook