Vineri 3 Decembrie

Noaptea Muzeelor Cluj 2014 - Tot ce puteți face la Cluj în 17 mai

 

Muzeele din Cluj vor putea fi vizitate gratuit sâmbătă, 17 mai, începând cu ora 15.00 - 16.00, în funcție de fiecare obiectiv în parte.

 

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, publicul clujean va avea ocazia să admire, în intervalul orar 16.00-01.00, expoziția temporară ”Rembrandt – apogeul artei gravurii” care cuprinde un număr de 273 de gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt. Acestui eveniment i se adaugă altele două care vor avea loc în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”: Ziua Balmoşului şi un concert de muzică populară care va cuprinde un dialog muzical între generaţii (interval orar 13.00-17.00). 

 

Un alt edificiu muzeal aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, le pregăteşte vizitatorilor un program inedit intitulat „O noapte la palat”. De asemenea, publicul va putea să viziteze Galeria Naţională, să danseze vals şi să participe la concursul „Cel mai bun ştrudel din Cluj”.

 

Muzeul ”Octavian Goga” de la Ciucea va asigura gratuit transportul clujenilor care doresc să viziteze acest obiectiv, programul de vizitare fiind cuprins între orele 15.00 şi 24.00.

 

Nu în ultimul rând, Muzeul Apei din localitatea Floreşti, administrat de Compania de Apă ”Someş” S.A., va avea porţile deschise pentru vizitatori între orele 20.00-1.30, clujenii interesaţi putând să folosească gratuit mijloacele de transport în comun, puse la dispoziţia acestora începând cu ora 20.00, din oră în oră, plecarea urmând a se face din Piaţa Unirii, zona Muzeului de Artă.

 

Muzeul Mitropoliei Clujului participă pentru prima oară la acest eveniment, acţiune care corespunde împlinirii a 300 de ani de la martirizarea lui Constantin Brâncoveanu. În acest context, vizitatorii se vor bucura atât de momente cultural-religioase, proiecţii video, cor religios, cât şi de un ghidaj specializat,  programul urmând a se desfăşura în intervalul orar 20.30- 01.30.

 

Universitatea Babeş-Bolyai pune la dispoziţia publicului cele cinci muzee administrate de aceasta - Muzeul de Mineralogie care va prezenta o expoziţie auriferă, Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie unde se va desfăşura expoziţia ”Istoria vieţii şi a mamiferelor pe pământ”,  Muzeul de Istorie cu expoziţia ”Personalităţi universitare clujene” şi Muzeul Vivariul unde vor avea loc prezentări interactive. Aceste muzee vor putea fi vizitate între orele 19.00-00.00.

 

Muzeul Municipiului Dej va pune la dispoziţia vizitatorilor două expoziţii, intitulate „Oraşul Dej în imagini de epocă”, o colecţie de peste 150 de fotografii, gravuri şi ilustrate dedicate împlinirii a 800 de ani de atestare documentară a acestei urbe, precum şi o expoziţie de colaj şi artă generată de calculator.

Muzeul de Istorie din Turda îşi va deschide porţile cu ocazia Nopţii Muzeelor în intervalul orar 17.00-00.20. Cu acest prilej se va inaugura Aleea statuilor şoptitoare şi se va juca scena balconului din Romeo şi Julieta. 

 

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va oferi publicului trei expoziţii gratuite, între orele 19.00-24.00. Acestea sunt intitulate: ”Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Bánffy Miklós”, ”Satul preistoric de la Săndulești”, ”Colecţii şi colecţionari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar”. 

 

Centrul Cultural ”Petre Ţuţea” se va implica, de asemenea, în activităţile derulate sub umbrela „Noaptea Muzeelor”, acesta punând la dispoziţia cetăţenilor 

Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, care va fi deschis în intervalul 21.00-04.00.

 

Muzeul Farmaciei va fi, de asemenea, deschis între orele 19.00-24.00, cei interesaţi putând admira expoziţia permanentă a acestui edificiu, vizitatorii beneficiind de ghidaje profesioniste, la cerere. 

 

Accesul la toate aceste muzee este gratuit, excepţie făcând expoziția temporară „Rembrandt – apogeul artei gravurii” din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde se percepe o taxă de 2 lei, considerabil diminuată faţă de taxa percepută în toate celelalte zile ale expoziţiei. 

 

Prin organizarea acestui eveniment ne dorim să contribuim, o dată în plus,  la creşterea şanselor candidaturii Clujului la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sunt foarte multe evenimente organizate de muzee, astfel încât rămâne o provocare, pentru fiecare dintre noi, să reuşim vizitarea tuturor acestor aşezăminte. Sperăm ca în acest an, să reuşim depăşirea numărului de vizitatori înregistraţi de muzeele aflate sub autoritatea forului administrativ judeţean, numai la ediţia din 2013 Muzeului de Artă şi cel Etnografic contabilizând peste 25 de mii de persoane care le-au trecut pragul”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

 

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

Comentarii Facebook