Machete de trenuri si o statie CFR electrificata in miniatura, expuse in Gara Cluj pana duminica


45 de machete de garnituri de tren sunt expuse incepand de vineri, 10 decembrie, in incinta Garii din Cluj Napoca.

Expozitia de modelism feroviar "Train Fest 2010" este organizata de Asociatia "Trainsylvania Railway Club".

Florin Vescu, co-organizatorul evenimentului, a declarat ca in expozitie pot fi vazute trenuri in miniatura, din anii 1880 si pana in 2010.

"Asociatia 'Trainsylvania Railway Club' promoveaza modelismul feroviar, prezentand modele la scara ale unor locomotive si vagoane celebre, dar si diorame functionale care contin garnituri feroviare in miscare si cladiri. Vor fi expuse 45 de garnituri autentice, adica trenuri care au circulat sau circula in realitate. O garnitura este compusa exact din locomotiva care era in realitate si exact tipurile de vagoane care erau in realitate. Avem trenuri din 1880-1890, iar cele mai noi, din 2010. Avem un Ice 3, tren de mare viteza din Germania si de la noi, locomotiva Delfin, cea mai moderna locomotiva din parcul CFR", a declarat Florin Vescu.

Trenurile expuse respecta si viteza la scara si sunt dotate si cu tahometru pentru calcularea vitezei.

"Se poate seta pe fiecare model de locomotiva viteza minima si maxima, daca locomotiva reala circula, de exemplu, cu 160 de kilometri pe ora", a povestit Florin Vescu.

Expozitia prezinta si o gara in miniatura cu patru linii, pentru marfare si pentru trenuri de calatori.

"In gara asta opresc doar trenuri de scurt parcurs, personale, trenuri regionale. Este destul de complexa, pentru ca, in realitate, e electrificata si asta inseamna stalpi, sarme, e dificil de montat, odata montate e greu de lucrat sub ele, deci e un pic mai dificil decat o gara de pe o linie neelectrificata", a mai explicat Florin Vescu.

Trenurile in miniatura expuse in Gara Cluj Napoca fac parte din colectii private si pot fi vazute pana duminica, 12 decembrie.

Comentarii Facebook