Regizorul filmului Avatar, acuzat de plagiat

James Cameron, regizorul megaproductiei Avatar, este acuzat de plagiat. Jurnalistii din Marea Britanie spun ca regizorul american a folosit ca sursa de inspiratie pentru filmul sau romanele SF ale unor autori rusi.

Intre filmul lui Cameron si romanele in cauza sunt mai multe asemanari. Actiunea se petrece tot pe planeta Pandora, iar locuitorii poarta un nume asemanator: Na'vi in filmul regizat de James Cameron, si Navi in romanele autorilor rusi.

Asemanarile au fost sesizate de jurnalistul Dmitry Bykov, care a declarat ca "populatia Na'vi din Avatar este, in mod clar, inspirata din personajele nuvelelor scrise de autorii rusi". Cameron se apara si sustine ca scenariul filmului este original si ca lucreaza la el inca din 1994, dar ca nu l-a transpus pe marile ecrane, deoarece efectele speciale nu erau suficient de avansate si filmul nu ar fi fost la fel de spectaculos.  

Seria de romane SF scrisa de fratii Arkady si Boris Strugatsky, intitulata "The World of Noon", a fost publicata la sfarsitul anilor 1960. Dintre cei doi frati, doar Boris mai traieste, dar a declarat ca nu a vazut filmul Avatar, asa ca nu poate vorbi despre asemanarile dintre cartile scrie de el si fratele sau si filmul lui James Cameron, care a incasat pana acum 1,3 miliarde de dolari la nivel mondial.

Comentarii Facebook