Miercuri 24 Aprilie

Hai în Sat la Operă, proiect în premieră națională lansat la Cluj-Napoca

 

Proiectul Hai în Sat la Operă a fost lansat în premieră națională la Cluj-Napoca. 

 

”Hai în Sat la Operă” este un proiect original, unic în România, un concept conturat și demarat de Asociația Culturală ”Hai în Sat”, o organizație non-guvernamentală care își asumă misiunea de a contribui la culturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale și la revitalizarea satului românesc.

 

Hai în Sat la Opera – 10 spectacole în 10 sate ale județului Cluj.

 

Realitatea pe care s-a construit proiectul ”Hai în Sat la Operă” este lipsa contextelor culturale și artistice în mediul rural. Asociația Culturală Hai în Sat a plecat de la ideea că stilul de viață al oamenilor care trăiesc în comunitățile rurale este total lipsit de evenimente de calitate,  cu adevărat artistice, care să contribuie la culturalizarea acestora și la oferirea unor oportunități care să diminueze discrepanța dintre sate și orașe.

 

În 2018 căminele culturale, majoritatea dintre ele renovate, sunt fundamental lipsite de componenta numită cultură. Cu puține excepții, evenimentele din aceste cămine culturale se rezumă la mesele de după înmormântare, botezuri sau zile de naștere”, a declarat Alin Pop, membru fondator al Asociației Culturale Hai în Sat, în cadrul conferinței de presă care a avut loc la Opera Națională Română din Cluj Napoca.

 

Conceptul proiectului „Hai în Sat la Operă” presupune organizarea a 10 spectacole în 10 comunități rurale ale județului Cluj. Pe scenă vor urca artiști consacrați, dar și tineri artiști ai Operei Naționale Române din Cluj Napoca, ai Operei Maghiare din Cluj Napoca și studenți ai Academiei de Muzica Gheorghe Dima. Repertoriul va fi unul facil, conținând arii din opere celebre, operete, musical, lied, astfel încât să fie plăcut de un public mai puțin obișnuit cu acest gen muzical.

 

Programul proiectului:

 

14 octombrie – Suceagu, 28 octombrie – Viștea, 11 noiembrie –Mărișelu, 25 noiembrie – Sîncraiu, 2 decembrie – Corușu, 9 decembrie – Mănăstireni, 13 ianuarie – Popești, 27 ianuarie – Mera, 10 februarie – Aghireșu, 24 februarie – Baciu.

 

Organizatorii – Asociația Culturală Hai în Sat, se așteaptă ca la fiecare eveniment să participe minim 100 de persoane, preponderent din mediul rural, ceea ce înseamnă că circa 1.000 de persoane vor lua parte la reprezentațiile artistice pe întreaga durată a proiectului.

 

În privința locuitorilor din oraș care doresc să participe la aceste evenimente, organizatorii vor pune la dispoziție mijloace de transport gratuit (autobuze) care să faciliteze deplasarea acestora din Cluj în fiecare localitate vizată. Astfel se mizeaza pe un minim de 20 de participanți din mediul urban la fiecare reprezentație, la finalul proiectului însumând un total de aproximativ 200 de persoane din mediul urban care vor deveni spectatori în cadrul proiectului.

 

Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit.

Comentarii Facebook