Google o celebrează pe Maria Tănase cu un logo special


Google celebrează 100 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai bune voci românești, Maria Tănase, prin intermediul unui logo special.

Supranumită și ”Pasărea Măiastră”, Edith Piaf de ROmânia sau Regina cântecului popular, Maria Tănase s-a stins din viață în anul 1963, fiind bolnavă de cancer pulmonar.

S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu (Țara Făgărașului) și al florarului Ion Coandă Tănase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. Apare pe scenă, pentru prima dată, în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”, unde a urmat doar 3 clase, fiind nevoită să se retragă pentru a lucra, alături de părinții săi, la grădină.

În 1934 ea a imprimat ”Mansarda”, o romanță de Nello Manzatti, la casa de discuri „Lifa Record”, aceasta fiind prima imprimare a artistei, apoi în 91936 a mai imprimat alte două cântece populare, ”Cine iubește și lasă” și ”M-am jurat de mii de ori”, pe care le-a imprimat cu acompaniamentul tarafului Costică Vraciu din Gorj.

În 1938 Maria Tănase începe să colaboreze cu renumitul restaurant „Luxandra”, unde cânta acompaniată de orchestra violonistului Petrică Moțoi.


Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a prezentat „pe viu” un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”: M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea.[6] Taraful lui Ion Matache era format din doi violoniști, un basist, un țambalist și un cobzar. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio și ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.

Pe lângă viața activitatea artistică deosebită, există anumite controverse legate de viața sa personală, unii istorici susținând că Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații (SSI) condus de Eugen Cristescu.

Comentarii Facebook