Sambata 3 Decembrie

Filme proiectate pe clădiri în Berlin, în perioada de pandemie. Se poate așa ceva și la Cluj?


Locuitorii din Berlin au parte de experiența de a merge la cinematograf chiar de la propriile ferestre, grație unui nou proiect numit Windowflicks, care rulează filme pe cladirile din oraș.

Organizatorii ofera aceste proiectii gratuit, ca simbol al solidaritatii si ca sustinere al cinematografelor din Berlin, inchise in prezent. Membrii echipei Widowflicks pregatesc individual echipamentul pentru proiectiile din diferite locuinte si utilizeaza boxe cu sunet puternic pentru ca toti vecinii sa poata auzi difuzarea, potrivit urban.ro.

Proiectul aduce impreuna comunitatile locale in timpul izolarii, ruland pelicule pe fatadele cladirilor pentru numeroase persoane, iar afacerile locale distribuie gratuit popcorn inainte de inceperea filmelor.

Ideea organizatorilor, o firma de arhitectura din Berlin, a fost sa arate ca oamenii nu trebuie sa stea inchisi in spatele ecranelor digitale, ei pot sa-si deschida larg ferestrele pentru a privi un film impreuna cu vecinii.

Proiectiile au primit acordul deplin al unuia dintre cei mai mari producatori si regizori de film din Germania, Wim Wenders, care a renuntat la taxele de proiectie pentru propriul lungmetraj, „Wings of Desire” (1987), si ruleaza un mesaj video scurt inaintea fiecarui film, prin care cere publicului sa doneze pentru spitale.

Programul a fost oferit de grupul cinematografic Yorck si include filme clasice indragite precum pelicula restaurata 4k „Der Himmel Über Berlin” si „The Artist” cu Jean Dujardin si Bérénice Bejo, animatia „Shaun the Sheep”, capodopera desprinsa din operele lui van Gogh – „Loving Vincent” si comedia romantica berlineza „Cleo”.

Berlinezii pot trimite un e-mail la organizatori sa ceara proiectare unui film de la ei din bloc, singura cerinta este ca iubitorii de cinema sa locuiasca intr-o cladire cu cel putin 20 de apartamente care sa aiba ferestrele orientate spre un perete alb.


Comentarii Facebook