Expoziţie de sculptură, ceramică şi plastică, pentru clujeni

 

Expoziţia de sculptură, ceramică şi plastică mică  „Centenar Benczédi Sándor (1912-1998)” va avea loc miercuri, 1 august 2012, la ora 18:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. 

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 1 - 26 august 2012, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. 

Densă în valori şi generoasă ca paginaţie, ampla expoziţie retrospectivă găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca se constituie într-o sugestivă evocare a memoriei sculptorului Benczédi Sándor (1912-1998), personalitate marcantă a vieţii artistice clujene din a doua jumătate a secolului XX, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani. 

Lucrările selectate pentru expunere provin din prestigioasele fonduri patrimoniale de sculptură contemporană transilvăneană ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Muzeul Secuiesc al Ciucului, precum şi din numeroase colecţii particulare.

Benczédi Sándor s-a născut la 16 septembrie 1912, în satul Tărceşti, judeţul Harghita. După primii cinci ani de studiu la şcoala elementară locală, urmează cele patru clase  gimnaziale ale Colegiului Unitarian din Cristuru Secuiesc, continuându-şi ulterior instrucţia teoretică la Liceul Pedagogic de Stat din aceeaşi localitate. După absolvire, se înscrie la cursurile de sculptură ale Academiei de Arte Aplicate din Budapesta (1937), sub îndrumarea renumitul artist-pedagog Ohmann Béla, iar după un an de studiu decide să-şi desăvârşească  formaţia artistică la Academia de Arte Frumoase (1938-1942), la clasa maestrului Kisfaludi Strobl Zsigmond. Este coleg de an cu Vida Géza, Vetró Arthúr, Kemény Zoltán, Megyeri Barna etc. În anul 1942, revine în ţară, unde, potrivit propriei dorinţe, ocupă un post de învăţător în comuna Corund, judeţul Harghita. Aici lucrează cu fervoare în lemn, piatră şi lut, urmând ca în 1943 să deschidă o amplă expoziţie personală la Galeria Műbarát din Budapesta. În anul 1949, este numit lector la catedra de sculptură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj.  

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Comentarii Facebook