Dansuri folclorice, expoziții de artă și tururi organizate luni la Cluj



Luni, 19 august, vor începe oficial zilele Culturale Maghiare din Cluj, iar clujenii se pot bucura de un program ce promite evenimente foarte diversificate.

Iată care va fi programul:

De la ora 10 dimineața, până seara, la ora 19, cei care vor să admire Clujul de la înălțime pot vizita Turnul Bisericii Sfântul Mihail, cel mai înalt din România. Detalii se pot obține de la standul de informații din Piața Unirii.

Între orele 12-13, în Piața Unirii va avea loc prezentarea ansamblurilor folclorice care iau parte la sărbătoarea zilei de Sf. Ștefan.

Două expoziții de artă merită semnalate în cadrul programului Zilelor Culturale Maghiare din Cluj de luni. La ora 15, la Muzeul de Artă va avea loc un tur ghidat prin expoziția unuia din cei mai importanți artiști ardeleni din secolul 20, Thorma János. La ora 16, la galeria PhotoArt din Piața Unirii (clădirea cu coloane, et. I) va fi deschisă expoziția „Clujul în imagini”, cu fotografii din albumul realizat în 1859 de Veress Ferenc.

O altă expoziție, care exploatează, în premieră, etajul I al fostului hotel Continental, începe la ora 18. „Cine vine cu mine în cameră?” este o expoziție interactivă de artă vizuală cu lucrări de Darvay Tünde Napocska, Diana Drăgan Chirilă, Ferenczy Botond, Jánosi Andrea, Kalló Angéla, Kudor István, Márkos Tünde, Miklós Szilárd, Lőrincz Gyula, Szabó András, Szőcs Zörgő Zoltán.

La ora 17 va fi re-dezvelită statuia Sf. Gheorghe de pe str. Kogălniceanu, una din emblemele Clujului, recondiționată recent. La ceremonie vor participa demnitari din administrația locală, reprezentanți ai cultelor și ai organizatorilor Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

La ora 18, la Casa Tranzit vor fi inaugurate Zilele Maghiare de Film din Cluj, printr-o expoziție de afișe, cărți, coloane sonore și gulyás la ceaun, iar de la ora 20, în aceeași locație, poate fi urmărit documentarul „Începători în exil. Repartițiile în regimul Ceaușescu” de Maksay Ágnes (2008 – 100’), subtitrat în limba română.

Ediția a IV-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va fi deschisă oficial la ora 19, la Opera Maghiară, cu un spectacol folcloric și discursurile invitaților. Vor evolua ansamblurile folclorice Zurboló din Cluj (care aniversează 20 de ani de activitate continuă) cu spectacolul intitulat ”Postakert”, ”Szarkaláb” din Cluj, ”Bogáncs” din Cluj, “Kamara Kaláka” din Gherla; “Kalotaszeg” și invitații lor din Mera și Huedin. Cântă formația ”Harmadik”, prim-violoniști invitați: Varga István „Csipás” și Fodor Sándor „Neti” din regiunea Călata, voce: Hubán Ágnes.

Comentarii Facebook