Luni 30 Ianuarie

Cluj: Concert simfonic- dirijor Gabriel Bebeșelea. Seară Bartók la Filarmonica ”Transilvania”

 

Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, dirijorul principal Gabriel Bebeşelea şi violistul Cristian Andriş susțin, vineri, 19 ianuarie, de la ora 19.00, un concert pe scena Colegiului Academic.

 

Artiștii vor aduce în faţa publicului un program alcătuit din lucrări de Béla Bartók: Concertul pentru violă (premieră naţională a versiunii finalizate de Peter Bartók şi Nelson Dellamaggiore) şi Concertul pentru orchestră.

 

Unul dintre fenomenele cele mai interesante din muzica secolului al XX-lea, Béla Bartók a fost cunoscut, în timpul vieţii sale, în special ca pianist, profesor şi culegător de folclor. Cercetările făcute asupra muzicii tradiţionale – cu precădere româneşti, maghiare şi slovace – au constituit un solid fundament al studiilor etnomuzicologice. Mai mult decât atât însă, ele i-au influenţat în mod covârşitor compoziţiile. Ca în multe alte cazuri din istoria muzicii, poziţia de frunte pe care o ocupă în pleiada compozitorilor primei jumătăţi a secolului al XX-lea a venit doar postum, odată ce lumea muzicală a devenit pe deplin conştientă de contribuţia majoră pe care el o adusese în domeniul compoziţiei.

 

Concertul pentru violă a fost început în vara anului 1945, însă Bartók a murit de leucemie la puţin timp după, lăsând în urma sa doar schiţele lucrării. Prima versiune dusă la bun sfârşit i-a aparţinut lui Tibor Serly – violist şi compozitori maghiar – care a publicat-o în 1950. Ulterioare revizii, mai mult sau mai puţin substanţiale, au apărut mult mai târziu: Atar Arad, Csaba Erdélyi şi, în 1995, Nelson Dellamaggiore, sub supravegherea lui Peter Bartók – fiul compozitorului – şi cu sprijinul violistului Paul Neubauer. Această din urmă versiune este considerată de mulţi critici cea mai apropiată de stilul şi limbajul lui Bartók.

Concertul pentru orchestră, compus în 1943, oferă o ascultătorului mai puţin avizat în muzica secolului al XX-lea o introducere admirabilă. Majoritatea melodiilor sunt, încă de la primă audiţie, extrem de atractive şi uşor de memorat. Concertul pentru orchestră este o lucrare contemporană în cel mai bun sens al cuvântului, în ea regăsindu-se toate elementele care l-au influenţat pe Bartók de la începutul carierei sale şi până la sfârşitul vieţii: Brahms, Liszt şi Strauss, Debussy, Stravinski sau Schönberg; şi, în mod neîndoielnic, esenţa muzicii populare maghiare care colorează toate melodiile, armoniile şi ritmurile. 

 

 Printre realizările cele mai recente ale dirijorului Gabriel Bebeşelea se regăsesc debuturile la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, precum şi înregistrarea unui compact disc cu lucrări de George Enescu, alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță pe Gabriel Bebeşelea la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat a Rusiei „Evgeny Svetlanov", Orchestra Filarmonicii Naţionale a Rusiei, Opera Naţională a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Würth Philharmoniker.

 

Violistul Cristian Andriş a studiat la Madrid, Freiburg, Lugano şi Hamburg. Este colaborator permanent al Orchestrei de Cameră din Zürich, al Lucerne Festival Strings, Musikkolegium Winterthur şi al Orchestrei Radio din Lugano. Ca muzician de cameră a colaborat cu artişti ca Robert Cohen, Boris Garlitzki, Gerhard Schulz, Dorin Marc, Alissa Margulis, Latica Honda Rosenberg, Isabel Charisius, Felix Renggli, Răzvan Popovici, Bernhard Hartog, Liviu Prunaru, Wolfram Christ, Andra Darzins, Marin Cazacu, Olaf Manninger, Marc Bouchkov, Alexander Kerr, Alberto Menchen, Alexander Buzlov şi Ulrich Wolff.

 

Preţurile sunt următoarele: 30 lei – 15 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 50 lei – 30 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere. 

 

Concertul educativ are preț unic de 13 lei, iar în cazul elevilor, la fiecare 10 elevi, 1 coordonator are intrarea gratuită.

 

Biletele la concertele filarmonicii se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.

 

Biletele se pot cumpăra  de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni - Miercuri 10 – 14, Marţi și Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

 

30 lei preţ întreg, 15 lei preț redus / concert

Comentarii Facebook