BAC 2013: Noi perle ale elevilor la bacalaureat


Elevii absolvenți ai clasei a XII-a au susținut luni prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea la limba și literatura română, iar ca în fiecare an, perlele elevilor mai nepregătiți nu au putut lipsi.

Unul dintre absolvenţi a încercat să aducă în zilele noastre faptele descrise de Călinescu: „Ţoalele astea nu se potrivesc deloc cu ceea ce cool pentru mine. Auzi, haine gri cu petice, cojocel, gumilastici. Aş purta cel mult un jins cu petice, da să fie Calvin. Merge asta cu bocancii, da să aibă stil, marcă. Port şi sacouri şic, dar cu piele în coturi, nu cu sac pe umeri. M-a deprimat fragmentu ăsta“.

O altă cerinţă din textul lui Călinescu făcea referire la rolul verbelor la timpul imperfect. Unul dintre absolvenţi a găsit de cuviinţă să răspundă: „N-avea omul alte cuvinte la el, d-asta le-a folosit. Era un fel de Vanghelie modern“. Şi la cerinţa cu secvenţele din text care fixează dimensiunea spaţială s-a născut o perlă. „Ce spaţiu, când totul se petrece pe pământ, pe strada Băneasa, lacul Floresca, în 1950. De unde nave cosmice atunci?“, se întreabă un candidat la diploma de Bacalaureat.

Când vine vorba de menţionarea tipului de perspectivă, pe una dintre lucrări scrie: „Perspectiva este anostă, deprimantă, nu se vorbeşte de mallul din zona Băneasa, numai de străzi murdare, oameni săraci, hamali“.

Cînd vine vorba de alegerea unui model în viață, printre preferații elevilor se pare că s-a numărat și patronul stelist Gigi Becali.

O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşină tunată, gagică cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poţi fi afacerist ca Gigi Becali, să fi toată ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie“.

Unul dintre candidaţi a încercat să facă o comparaţie între Gigi Becali şi Patapievici. „Un model te reprezintă. Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are farze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună

Sursa: Adevărul

Comentarii Facebook