8 alpiniști clujeni vor să cucerească vârful Manaslu din Nepal


8 apliniști clujeni organizează o expediție de aproximativ două luni în Nepal, pentru a escalada vârful Manaslu, de 8.156 metri.

Vasile Cipcigan, reprezentant al Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că el şi alţi şapte alpinişti clujeni intenţionează cucerirea vârfului Manaslu, situat în Munţii Himalaya din Nepal, cu o înălţime de 8.156 de metri.

"Vom pleca în expediţie la jumătatea lunii august şi vom sta în Nepal circa două luni, pentru că va trebui să urmărim o fereastră de două-trei zile de vreme bună şi va trebui să stăm o perioadă pentru aclimatizare, care poate dura între o săptămână şi două numai în tabăra de bază. Întoarcerea spre România este programată la jumătatea lunii octombrie", a spus Cipcigan, informează Mediafax.

Alpinistul a mai precizat că membrii echipei au început pregătirea fizică încă din februarie.

Un alt membru al echipei de clujeni, Adrian Vălean, a declarat că are experiență în expediții în Himalaya și că cea mai mare problemă cu care se vor confrunta va fi vremea extremă, cu temperaturi de până la -50 de frade și rafale de vânt la viteze de peste 150 km/h.

Potrivit acestuia, membrii echipei au început din februarie pregătirea fizică.

"Expediţia trebuie plănuită cu mare grijă, iar ascensiunea depinde de vreme, cea mai bună perioadă fiind septembrie - octombrie. Vom instala patru tabere, iar ultima va fi la o altitudine de 7.400 de metri. Asaltul final îl vom da de la această tabără până la vârf, iar ascensiunea ar putea dura între 8 şi 12 ore", a spus Vălean.

Bugetul alocat expediţiei în Nepal este de peste 65.000 de euro.

Comentarii Facebook