Se redeschide Cinema Arta, după 561 de zile în care a stat cu lacătul pus - FOTO


După 561 de zile petrecute cu ușile închise, Cinema ARTA Cluj se redeschide în data de 23 septembrie 2021. Publicul este așteptat pe strada Universității nr. 3 pentru a redescoperi plăcerea vizionării de filme în comunitate și a se bucura de un cinematograf recent renovat și amenajat. 

Managerul cinematografului, Monica Sebestyen, a declarat că ”ultimul an s-a dovedit a fi foarte provocator pentru noi toți. Artiștii și organizațiile independente de artă s-au confruntat, de asemenea, cu dificultăți semnificative. Și totuși, având șansa de a lucra cu o echipă dedicată și pasionată, am profitat de această perioadă pentru a finaliza procesul de restaurare și revitalizare a cinematografului, început încă din 2012. Ne bucurăm să redăm comunității cel mai vechi cinematograf independent de artă din regiune, un spațiu care ocupă un loc deosebit în istoria și memoria clujeană. Redeschidem entuziasmați ușile luna aceasta cu un program regulat de filme, evenimente și alte surprize. Sperăm să ne bucurăm de filme împreună, în siguranță, cât mai mult timp”. 

Cinematograful Arta a functioneaza din 1913 si a fost construit de catre David Sebestyen, un important antreprenor al orasului.

Cinematograful, inaugurat in toamna anului 1913 sub numele de Select, a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri (Universitatii, Maxim Gorki), ca in in final sa fie numit Arta.

Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost condus de Janovics Jeno, celebrul producator de film care a lucrat printre altii cu Kertesz Mihaly (devenit cunoscut sub numele de Michael Curtiz ca regizor al filmului Casablanca) si Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcanta pentru inceputurile cinematografiei britanice), care si-au inceput cariera regizorala in Cluj.

Chiar si dupa nationalizarea cinematografului de catre regimul comunist dupa 1948, a continuat sa functioneze neintrerupt pana in prezent.

Palatul Sebestyen, bijuteria Clujului. Construit în 1912, a găzduit cafeneaua Arizona, cinema Arta. Un apartament costă 500 mii euro - FOTO

Comentarii Facebook