Duminica 24 Septembrie

Actorul Doru Ana a încetat din viață la 68 de ani: „Drum lin în lumină, Doru Ana”


Actorul Doru Ana a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani, informează TVR. „Drum lin în lumină, Doru Ana (28 februarie 1954 - 11 octombrie 2022)”, se arată pe pagina de Facebook a Casei de Producţie a TVR.

Doru Ana s-a născut la 28 februarie 1958 şi a jucat în peste 40 de filme precum în Terminus paradis (1998), Marfa şi banii (2001), Umbre (2019). A jucat pe scena teatrului „Bulandra” din Bucureşti şi a fost profesor univ.dr. la secţia Arta actorului a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC.

Cât de trist! Ştiam cât de bolnav a fost! Şi totuşi fostul meu coleg de an, prin dispariţia lui tragică îmi lasă un gol greu de suportat in suflet! Sunt copleşit de emoţie! Dumnezeu să te ierte, Dorule, şi să te ocrotească de-a dreapta Sa, pentru că meriţi prin tot ce ai creat şi pentru modestia şi verticalitatea ta! Drum lin în Lumină!”, a scris regizorul Lucian Sabados, într-un comentariu.

Şi actriţa Medeea Marinescu a scris că regretă plecarea profesorului şi actorului Doru Ana. „Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul Doru Ana. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Medeea Marinescu pe pagina sa de Facebook.

Cine a fost actorul Doru Ana

Doru Ana, actor de teatru şi film, s-a născut la Bucureşti, la 28 februarie 1954. A absolvit în 1980 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorilor Olga Tudorache şi Florin Zamfirescu, potrivit CineMagia. A fost profesor universitar doctor la departamentul Arta Actorului de la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC.

doru ana 2.jpg

În teatru a interpretat peste 50 de roluri, precum Bufonul Tocilă din comedia „Cum vă place” de W. Shakespeare, Cebutakin din „Trei surori” de Cehov, sau Zaharia Trahanache din „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale. A jucat pe scenele Teatrului Bulandra, Teatrului de Comedie, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Ion Creangă, precum şi pe scenele unor teatre din Braşov, Sibiu, Ploieşti. A jucat, de asemenea, în zeci de filme. Primul film în care a fost distribuit a fost „Egmont” (1977). Alte roluri notabile a interpretat în producţiile „Terminus paradis” (1998), „Marfa şi banii” (2001), „Umbre” (2019), potrivit Observator. 

A primit două nominalizări la Premiile Gopo la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolurile din „Cealaltă Irina” (2010) şi „Visul lui Adalbert” (2013).

Sursa foto: Casa de Producție TVR - Facebook /  CineMagia

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook