Cartierele clujene de legendă, la 35 de ani diferență! Imagini nemaivăzute cu Clujul anului 1988


Paralele incredibile dintre Clujul de acum și cel al anului 1988, iată cum arăta orașul la un an înainte de Revoluție. Pozele, găsite într-o arhivă, aduc în detaliu 35 de ani de istorie clujeană. 

colaj complex hermes.jpg

Cartierul Gheorgheni, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu are o istorie foarte îndelungată. Primele blocuri au fost construite aici începand cu anii '60, Gheorgheniul fiind al doilea cartier după Grigorescu, din punct de vedere al vechimii. În imagini se poate vedea bine cunoscutul complex Hermes, cu afișajul de pe acoperiș încă intact, după 35 de ani.

colaj strada aurel vlaicu.jpg

colaj piata marasti 2.jpg

Cartierul Mărăști are un nume cu rezonanță istorică, provenit din perioada Primului Război Mondial. Dacă în cazul cartierului Grigorescu, numele aduce aminte de bătălia de la Marasesti, comandata atunci de generalul Eremia Grigorescu, bătălia de la Mărăști dă numele cartierului al doilea ca mărime al Clujului, dupa Manastur. Pozele sunt destul de similare, chiar dacă au trecut mai mult de 3 decenii. Singura diferență pare a fi prezența reclamelor de pe clădiri, omniprezente în Piața Mărăști a zilelor noastre.

colaj manastur.jpg

Istoria cartierului Mănăștur a început să se scrie în secolele al IX-lea- al X-lea, când în jurul mănăstirii benedictine Calvaria se formează satul Mănăștur. Numele provine din "monostor", care in limba maghiara inseamna "satul mănăstirii". În lucrările istorice mai sunt menționate și alte denumiri, cum ar fi "satul abatelui" (din germana "Abtsdorf") sau Cluj-Manastur (din maghiara "Kolozsmonostor").

Manasturul a fost sat până în anul 1895 cand s-a unit cu Clujul, iar actuala infatisare a primit-o mai târziu, incepand cu anul 1965, cand casele au fost demolate, pentru a lăsa locul blocurilor muncitorești ce domina peisajul.

colaj zorilor.jpg

Cartierul Zorilor a fost construit în anii '80 într-o zona de case si gradini de pe Dealul Hajongard. Locul este însă menționat în istorie încă din 1503, cand dealul situat la sud de cetatea Clujului apare sub denumirea de Hasengarten-Házsongárd, in traducere: Gradina cu iepuri.

Sursă fotografii: Arhiva Minerva

Comentarii Facebook