Miercuri 11 Decembrie

Sinagoga de pe strada Horea - comoara în stil maur a Clujului! Povestea clădirii cu arhitectură îndrăzneață, care iese din tiparele clasice - FOTO


Pe partea stângă a străzii Horea în direcţia Gării, la numărul 21 se află sinagoga neologă, comoara în stil maur a orașului Cluj-Napoca. Comunitatea evreiască neologă s-a constituit la Cluj în 1882, cuprinzând în mare parte reprezentanţi ai marii burghezii şi intelectualităţii.

Sinagoga destinată acesteia a fost construită între anii 1886-1887 după planurile inginerului feroviar clujean Hegner Isidor, de către firma fraţii Horváth şi firma Reményk Károly.

Precizăm că, în anul 1881, comunitatea evreilor din Cluj s-a scindat, astfel că gruparea reformistă (neologă) sub conducerea lui Vilmos Farkasházi Fischer s-a reorganizat urmând tendința de emancipare a evreilor din Europa Centrală și Ungaria. Formată din intelectuali și burghezi înstăriți, noua aripă promova sisteme moderne de organizare a cultului și învățământului. Alături de aceste obiective generale legate de organizare, noile sinagogi construite erau mai mari și fastuoase, foarte diferite de templele tradiționale.

Arhitectura și decorațiile au devenit mai îndrăznețe, chiar exuberante, stilul neo-maur (sau al „Renașterii Maure”), definind perfect noua abordare care ieșea din tiparele sinagogilor clasice.

horea.jpeg

În tratarea compoziţiei faţadei de la Sinagoga de pe strada Horea se îmbină elemente tradiţionale şi de inspiraţie orientală. Aceasta a fost inaugurată de şef rabinul arădean S. Rosenberg. Sinagoga a fost bombardată la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, dar a fost refăcută în 1947.

La ultima renovare s-a aşezat pe faţadă o tăbliţă în limba română şi ebraică, prin care sinagoga a devenit sinagogă memorială a evreilor din Ardealul de Nord, deportaţi şi executaţi în lagărele morţii.

horea2.jpeg

Comentarii Facebook