Poveștile de dragoste extraconjugale ale Reginei Maria a României, chiar în interiorul castelului Peleș:„Relația se consuma în faţa personalului palatului”


Una dintre cele mai influente femei din spațiul carpato-danubiano-pontic a fost, cu siguranță, Regina Maria a României. Pe lângă faptul că era o femeie puternică și hotărâtă, Regina Maria a României a avut o viață sentimentală complicată și mai multe relații extraconjugale.

Născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, înainte de a fi Regina Maria a României, aceasta a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. La vârsta de 17 ani, în 1892, aceasta a ajuns în România unde s-a căsătorit cu Ferdinand I. Căsătoria celor doi a durat 30 de ani și din cei șase urmași, se crede că doar patru au fost ai lui Ferdinand I.

Una dintre explicațiile pentru care Regina Maria a României s-a refugiat în brațele amanților a fost aceea că nu a găsit dragoste la Ferdinand I, cel care a urcat pe tron în anul 1914. Se spune că Regele era îndrăgostit de Elena Văcărescu.

Câți amanți a avut Regina Maria a României?

Printre amanții Reginei s-au numărat colonelul canadian Josh Boyle, aristocratul de origine americană Waldorf Astor, prinţul Barbu Ştirbey, marea iubire a acesteia și Zizi Cantacuzino. Din cei şase copii, se ştie sigur că ultimii doi au fost concepuţi împreună cu prinţul Barbu Ştirbey. Ferdinand a acceptat acest lucru.

Prințul Barbu Ştirbey era tot timpul în preajma ei şi se comporta ca un membru al familiei. La Cotroceni sau la Peleş prinţul avea propria lui cameră. Devenind regină, Maria n-a mai ţinut secretă relaţia, aşa că intrările şi ieşirile ei dese, în camera lui Ştirbey, se petreceau în faţa personalului palatului, fără cea mai mică reţinere şi fără protocolul la care trebuia să se supună de obicei prinţul”, povestea prinţesa Ralu Callimachi în memoriile sale, citate de adevarul.ro.

Pentru Ferdinand, Prințul Știrbey a fost sfătuitorul principal, iar pentru Regina Maria a fost adevăratul partener de viaţă.

„Relaţiile intime dintre soţi erau inexistente. Ferdinand ştia exact care erau relaţiile soţiei sale cu Barbu Ştirbey, dar le accepta, se obişnuise cu infidelitatea ei, iar pe prinţ îl preţuia pentru inteligenţa şi tactul său. Îi cerea întotdeauna sfatul, mai ales că Ştirbey, cumnatul lui Ion I.C.Brătianu, era întotdeauna bine informat. Ferdinand ajunsese până într-acolo încât nu mai lua nicio hotărâre importantă fără a-l consulta pe Ştirbey. Acesta nu se manifesta niciodată în public, îi plăcea să stea în umbră, să savureze rezultatul manevrelor sale materializate în deciziile regale”, scrie istoricul Ioan Scurtu, autorul seriei „Istoria românilor în timpul celor patru regi“ (Editura Enciclopedică, 2011), în volumul al doilea, dedicat Regelui Ferdinand.

Ce glume se făceau la Palat?

La vremea respectivă se făcuse și o glumă pe seama acestei relații. „La Curtea noastră, secretele alcovului erau secretele tuturor. Anecdota cu frageda Elisabeta, fiica lui Ferdinand, chemând pe mica Ileana la fereastră cu cuvintele: Vino iute, să vezi pe tatăl tău, la sosirea prinţului Barbu Ştirbey care cobora din automobile, a făcut înconjurul Bucureştilor”, scria Constantin Argetoianu în memoriile sale.

Regina Maria a României s-a stins din viață la Castelul Pelişor, pe 18 iulie 1938, la vârsta de 63 de ani, la 11 ani după moartea soțului ei. În ultima parte a vieţii, fiul ei, Carol al II-lea i-a reproșat în permanență idila cu prinţul Barbu Ştirbey. Acesta din urmă a încercat să rămână alături de ea până la sfârşitul vieţii, dar cei doi au fost despărțiți de Carol al II-lea.

Comentarii Facebook