Povestea baschetbalistei Ana Albu. Cine este campioana din 1953 a echipei „Știința” Cluj și cum și-a trăit viața până la 92 de ani


Ana Albu, fosta mare sportivă are 92 de ani acum și mintea limpede ca pe vremea cînd făcea minuni cu mingea de baschet pe terenurile de la Dermata și apoi în sălile unde a scris istorie pentru „U Cluj”.

Povestea baschetbalistei din Cluj, Ana Albu

Povestea ei a început într-un apartament din municipiul Cluj, acolo unde copilăria și-a trăit-o înghesuită într-o cameră mult prea mică pentru visele ei. Apoi,  tinerețea a ajutat-o să își găsească un loc pe care să îl poată numi acasă, și așa s-a mutat într-o vilă din centrul orașului. Acum, la bătrânețe, fosta sportivă își duce zilele într-un apartament spațios, s-a mutat din nou la bloc, un lucru de care s-a ferit toată viața, dar de care nu îi mai este frică acum. 

Este o mare iubitoare de sport chiar și acum, este la curent cu sportul românesc și nu pierde ocazia să își împrospăteze amintirile prin meciurile de baschet pe care le mai prinde la televizor. Însă sufletul ei a rămas undeva în trecut, în acele vremuri în care ea era campioana care primea ovații. 

Ana Albu și echipa de baschet „Știința” Cluj - 1953

ana albu echipa alb negru 1.PNG

Primul titlu naţional pe echipe adus de „Ştiinţa” Cluj şi oraşului Cluj a fost în 1953. Din echipă făceau parte: Cristea Margareta şi Cristea Elisabeta, Susana Şerban, Elza Gruber Sebestyén, Marta Papp, Ana Albu (născută Anghel), Ileana Vinceller Rostaş, Frida Halmágyi, Georgeta Moldovan, Ana Berezky, Eva Kiss, antrenor Alexandru Şerban, care la vârsta de numai 30 de ani, performanţă neegalata până atunci, reuşeşte cu echipa această unică performanţă.

Era o epocă romantică. Am început la Dermata, apoi la echipa U Cluj a venit un antrenor foarte tînăr, Alexandru Șerban, care a făcut o selecție și a adunat la U sportive foarte bune. Așa că în 1953, într-un campionat care parcă avea 10 echipe, noi am reușit să le luăm titlul național chiar la Oradea, adică pe teren străin cum ar veni, nu la noi, la Cluj. Plusă că Oradea era atunci echipă tare de tot. Nu mai știu dacă atunci, dar în acei ani făceam deplasări și cu camionul, în spate, dar nu ne păsa, ne plăcea sportul. Cel mai frumos era cînd mergeam la meciuri cu trenul, puteam admira peisajele stînd confortabil”, declară fosta jucătoare de baschet. 

ana albu echipa 2.PNG

Iată că au trecut aproape 70 de ani de la acea performanță și doamna Ana Albu spune: „să le transmiteți celor care iubesc baschetul în Cluj că încă mă gîndesc la acest sport minunat și că mă raportez la istoria sa”, scrie Ovidiu Blag într-un articol de pe blogul său

ana albu bun 1.PNG

Doamna Ana Albu merită din plin această recunoaștere. Este o adevărată campioană și azi, cînd își duce cu demnitate și luciditate viața, într-un pas egal dar energic”, a mai scris Ovidiu Blag în articolul său. 


Comentarii Facebook