Monument controversat, pe care clujenii nu l-au iubit niciodată. Unii cred că nu trebuia să fie mutat! - FOTO


”Monumentul tanchiștilor sovietici”, care era amplasat în Piața Avram Iancu, în spatele catedralei ortodoxe, nu a fost foarte iubit de clujeni. În anii 90, pe soclul monumentului era trecut slogan devenit celebru: ”Tancule du-te acasă și ia-l și pe Iliescu!”.

Tancul a fost mutat în cimitirul Eroilor, iar în locul lui a fost ridicat monumentul Glorie Ostașului Român din Cluj-Napoca, unde se depun coroane de flori, la toate sărbătorile importante. 

Avem în imagine tancul sovietic din spatele catedralei ortodoxe din Cluj. În fața catedralei era un obelisc de marmură cu steaua sovietică în vârf, închinat soldaților sovietici iar actuala piață Avram Iancu se numea Piața Malinovschi”, a punctat un clujean, care a prins acele vremuri.

Oamenii își aduc aminte că monumentul cu tanxul sovietic a fost pus acolo ca să ”ne amintească că "Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus”.

Tancul sovietic trebuia lăsat acolo, ca memento. Prin simpla mutare a tancului nu ştergi 45 de ani de istorie. Dacă ocupaţia comunistă ar fi integrată în mentalul colectiv, atunci n-ar fi vreo problemă să ne amintim de ea. Dar dacă trebuie să o ascundem sub covor, înseamnă că nu-i doar la stadiul de monument, ci încă ”lucrează”. Eu l-aş fi lăsat acolo, ca la un muzeu în aer liber”, crede un clujean.

Tancul nu a avut ”viață” bună după Revoluție, chiar în ianuarie 1990, a fost mâzgălit cu vopsea de ulei de culoare roz ! Primăria a trimis muncitori să-l curețe, în huiduielile trecătorilor.

Ulterior s-a scris mesajul anti Ion Iliescu, fost președinte al României câteva mandate.

Comentarii Facebook