Înainte de marile cinematografe ale mall-urilor clujene, au existat câteva săli de tradiție. Printre ele, se numără cinematograful „Progresul”


Marea majoritate a clujenilor din ziua de astăzi urmăresc ultimele filme la cinematografele mall-urilor, neștiind prea multe, însă, despre istoria cinematografică de care se bucură orașul Cluj-Napoca.

Mari consumatori de filme, clujenii s-au lăsat cuceriți de arta cinematografiei încă din anul 1899, când au fost organizate primele proiecții în orașul din inima Transilvaniei. 

Au apărut recent, în mediul online, vechi fotografii în care se poate vedea vechiul cinematograf „Progresul”, care își avea locul în curtea Palatului Banffy. 

cinema progresul.png

„Sala cea mai căutată era aceea a cinematografului Progresul, o improvizație din materiale ușoare, ridicată în curtea Palatului Banffy; intrarea la actualul Muzeu de Artă fusese transformată într-un soi de galerie ce prezenta programul de azi și pe cel de săptămâna viitoare al tuturor cinematografelor clujene. În față, pe trotuarul Pieței Libertății, din două în două ore se constituia grupul masiv de doritori de bilet în plus – fenomen aproape dispărut din viața cinematografică românească de astăzi.” – Virgil Stanciu

cinema progresul 2.png

Cinematograful ar fi fost construit în jurul anilor ‘50, însă a fost demolat ulterior, în anul 1969. Oamenii își amintesc cu drag de fostul cinematograf din curtea actualului Muzeu de Artă: „Am văzut câteva filme bune, la cinematograful Progresul!”.

Comentarii Facebook