Duminica 28 Aprilie

Imagine istorică! Regina Maria primită de 200.000 de oameni la Cluj, capitala Ardealului și în acei ani - FOTO


O fotografie de epocă ce o înfățișează pe regina Maria alături de o manifestație a cavaleriei în timpul turneului regal din Transilvania, în Cluj, în Piața Unirii la 1919. Imaginea a fost surprinsă de renumitul fotograf de război Merl La Voy.

La finalul Primului Război Mondial, așa cum este consemnat și în jurnalul reginei Maria, în anul 1919, cei doi noi suverani au pornit într-un turneu regal în provincia nou alipită în urma conflagrației, adică în Transilvania. Scopul turneului a fost de a crea o punte între populație și suverani, dar și de a cunoaște liderii politici locali și regionali pentru o se asigura de un viitor politic închegat al României Mari.

Conform surselor epocii, turneul a fost un succes, întrucât cuplul regal a fost primit de un număr foarte mare de oameni, 200.000 de participanţi la Cluj, 140.000 la Alba Iulia, 100.000 la Sibiu, ce i-au întâmpinat cu urale și entuziasm, îmbrăcați în costume populare românești. Asemenea lor, după cum se poate observa în fotografii, regina a purtat costumul popular pe parcursul turneului, un semn al apropierii față de popor. 

Fotograful Merl La Voy s-a remarcat în timpul Primului Război Mondial, fiind primul civil care a filmat luptele de pe frontul francez, filmul său Heroic France fiind unul din factorii propagandei ce a contribuit la intrarea SUA în război alături de aliați.

Fotograful a ajuns în România în anul 1918 ca membru al Crucii Roșii Americane, însoțindu-i pe suveranii României în turneul lor în Transilvania. Participarea sa este consemnată de regina Maria în jurnalul său, alături de fotografii pe care le păstrează. 

Comentarii Facebook