Imagine din 1910, cu ”Corso-ul clujean”. Piața Unirii era împărțită pe caste. Totul a - FOTO


O fotografie din 1910 prezintă promenada Clujului sau ”Corso-ul clujean”, pe latura unde stătea burghezia. 

Chiar si in perioada interbelica, in dupa amezile de la sfarsitul saptamanii, fiecare latura a pieței din Centru era "rezervată" unui anumit grup: partea de nord, dinspre Óvár era domeniul servitoarelor / servitorilor; latura estică (cea din imagine) era domeniul burgheziei, a doamnelor și domnisoarelor; în fața (fostei) primării se adunau studenții și intelectualii români tineri; latura vestică în fața parohiei catolice era promenada nobililor si inaltilor functionari. Trecerea dintr-o "zona" în alta atragea nemulțumiri și certuri aprinse; doar seara târziu se mai relaxau "regulile" facilitand întâlniri mai puțin acceptate”, a relatat un pasionat de istorie pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

Clujenii au completat descrierea. ”Multumim de frumoasa imagine, dar și pentru amintiri, cu toate cä în ani '50 nu erau așa nostalgice… Locuiam pe Corso, duminica nu era circulatie pe stradă și pe partea Operei, Minoritilor, se plimbau doar ”domnii”, pe partea cu ”Fierul”, servitoarele și flăcăi în costume naționale.

Noi, copiii, mișunam printre ele și le furam funditele colorate din cozi. Spre seară ne întâlneam și ne făleam cine are mai multe. Le legam apoi toate de un panou reclamă, care era la capătul ”insulei” spre Operä, cam în dreptul Poligrafiei.

Și noi copiii nu fäceam nici o deosebire că eram unguri sau români, copii de domni sau servitori”, a completat cineva.

Comentarii Facebook