Imagine cu strada Scărilor din Cluj! Unde a fost? Foarte puțini își pot da seama în ziua de azi - FOTO


Strada Scărilor din Clujul anilor 1900 e imposibil de recunoscut de un clujean din anul 2023. Aproape nimeni care a umblat pe acolo nu mai trăiește astăzi. 

Fotografia cu strada Scărilor, din 1906, aparține fondului fotografic al Societății Geografice Jenő Cholnoky.

Strada a existat până în anul 1960, când comuniștii s-au pus pe ”curățarea” zonei, una rău famată. Acolo era strada prostituatelor, a cuțitarilor și a celor certați cu legea, care puneau o presiune enormă pe populația de ”centru”. Practic, oamenii erau agresați zilnic, iar asanarea zonei a fost singura soluție rapidă. Comuniștii aveau și avantajul că puteau acționa din mișcarea unui simplu stilou, care pecetluia soarta unei zone întregi. Așa s-a trecut la demolarea masivă, iar la baza dealului au fost ridicate blocurile pe care le vedem și acum. 

Aleea Scărilor sau strada Scărilor pornea din actuala stradă General Dragalina și urca pe Dealul Cetățuia. Casele de pe această Alee, unde locuiau golanii, lumea gri a orașului și erau multe bordeluri, au dispărut după 1960, când zona a fost curățată și au apărut blocurile pe malul Someșului.

Tot Dealul Cetățuia era plin la finalul anilor 1900 de case modeste, ocupate de oameni simpli. 

Un clujean pasionat de istorie a comentat această imagine extrem de importantă pentru istoria orașului. ”Chiar în capătul de sus al străzii era grădina de vară a lui Nagy Gábor, local foarte popular și frecventat. Iar mai spre dreapta prindea contur cvartalul chic al Erzsébet úta, actuala stradă Emil Racoviță. Lipite de această zonă rău famată.

Sunt scările care pornesc din spatele hotelului Astoria si ajung pe Cetatuia, la hotelul Belvedere”, a spus acesta pe un grup unde se postează imagini vechi din oraș.

378373984_710878251056654_569658062127273082_n_S5FjI__please_credit[palette.fm].jpg

Practic, strada sau aleea, cum era cunoscută, era o zonă a prostituatelor ieftine. Destui clienți au plecat de acolo bătuți, jefuiți și s-au produs multe drame.

Vezi AICI o altă fotografie cu strada Scărilor.

Comentarii Facebook