”Gogu aviatoru”, marele cascador al Clujului, personaj de legendă al orașului - FOTO


Clujul a avut tot timpul personaje speciale, care au rămas întipărite în memoria colectivă. Unul dintre acestea este și Gheorghe Albu, cascadorul cu motocicletă din fostul Oser. 

”Gogu aviatoru” își vrăjea audiența cu acrobațiile pe care le făcea în globul din plasă metală din fostul Oser, de pe strada Blajului, cartierul Someșeni. Între timp, în acel loc a apărut un cartier de blocuri, iar amintirea Oserului este tot mai ștearsă.

L-am cunoscut destul de bine. Eram vecini cu munca lângă el… Era un bun acrobat cu motocicleta și dădea reprezentații duminica și câteodată și miercurea, când era Oser. În mijlocul globului acela de fier stătea o fata de vreo 18 ani și el mergea cu motocicleta în interiorul globului, chiar și peste cap... Câteodată avea și două fete care stăteau cu el. Avea în jur de 74 de ani, în anii '82. Se ținea bine ... Dl. Albu…”, a relatat un clujean, pe grupul de Amintiri din Cluj.

Puține lucruri se știu cu exactitate despre Gheorghe Albu, pentru că nimeni nu s-a chinuit atunci să afle povestea lui adevărată. ”Gogu aviatoru” părea nemuritor și așa a rămas pentru mulți.

Cu toate acestea, una dintre fetele care intra în cușcă pentru a spori dramatismului a spus câteva cuvinte. ”Eu eram aceea fată. Da, într-adevăr, îmi riscam viața, dar era super pe aceea vreme. Profesorul nostru Albu Gheorghe, câtă răbdare a avut cu noi să ne învețe cascadoria. Ce vremuri faine... Deși tremuram de frică când stăteam în mijlocul globului și el trecea cu motocicleta pe lângă mine, aveam încredere în el pentru că era un cascador bun. Îmi retrăiesc copilăria, văzându-l. Dumnezeu să te odihnească în pace. Pentru noi, cele 4 surori, ai fost ca un tată. Ai avut mare grijă de noi”, a relatat aceasta.

O reprezentație în Oser costa 5 lei. Uneori Dl. Albu se muta cu globul de plasă metalică în cartiere și chiar la Târgul de la Negreni.

Veniți să vedeți cascadorii, acum începe! Așa striga. Avea un glob metalic în interiorul căruia mergea cu motocicleta. Intrarea era 5 lei. Îmi amintesc cu plăcere de dânsul.

Țin minte că a venit și în Mănăștur cu globul, prin 81 - 82 cam așa. Eu eram micuță. Tata avea vreo 40 - 41 de ani și era fascinat de reprezentația unui om trecut de prima tinerețe. După spectacol a mers la el și au vorbit mult. Nu știu ce, dar îmi amintesc fața tatălui meu plină de admirație și respect față de bătrânul care se învârtea în acel glob.

Cam prin 1988 - 89 a fost și la Târgul de la Negreni…”, a mai relatat o clujeancă. 

Culmea, amintirea lui ”Gogu aviatoru” este încă vie, iar globul în care își făcea cascadoriile încă există pe strada Vidrei. Probabil nu ar strica să fie mutată într-un muzeu al Vechiului Cluj.

294898202_10221401715929229_6170072791486105365_n.jpg

Comentarii Facebook