Fotografie superbă cu trupa Semnal M, din 1977, anul lansării, readusă în actualitate cu ajutorul tehnologiei - FOTO


O fotografie de-a dreptul magică, readusă în actualitate cu ajutorul tehnologiei, prezintă îndrăgita formație clujeană Semnal M, în 1977, anul înființării. A fost utilizată o tehnică de colorizare a unei fotografii vechi, oe care o puteți vedea în original mai jos. 

Semnal M este o trupă românească rock înființată în 1977. Trupa a fost lansată oficial în 1977 cu numele ”Semnal”, având în componență pe Iuliu Merca, Ștefan (Istvan) Boldijar, Liviu Hrișcu (ex. Mondial), Constantin Sălăgean și Tavi Popovici.

În 1978 au lansat primul album, intitulat „Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj-Napoca", hitul Moara fusese conținut pe un single apărut un an mai devreme.

Bazele formației s-au pus în toamna lui 1976, după o discuție între Iuliu Merca si Ștefan Boldijar, purtată în prezența lui Mimi Găzdac (Varga), în restaurantul „Scoica" din Jupiter din vara aceluiași an.

Primăvara anului următor aduce cu sine începutul repetițiilor, în Cluj-Napoca. Formula era: Iuliu Merca, Ștefan Boldijar, Liviu Hrișcu (ex. Mondial), Constantin Sălăgean și Tavi Popovici. În luna martie se dă numele formației: Semnal, conform Wikipedia.

Vara se pleacă la mare, la restaurantul Aladin din Venus. Peste două săptămâni, în stațiunea Costinești, are loc lansarea oficială a trupei, la terasa Tineretului.

Toamna '77: se înregistrează single-ul care conține piesele „Moara" și „Durata".

În anul urmator, 1978, apare primul album: „Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj-Napoca".

În 1982, pentru o perioadă, trupa se ”rupe", cei care pleacă fiind Ciolac, Solomon și Boldijar. Componența se reface la timp pentru terminarea înregistrărilor la „Planeta visurilor noastre”. Urmează noi turnee și o vară petrecută pe litoral. De asemenea, sunt înregistrate noi piese: „Urare", „Tânăra dimineață".

Marele hit al formației ”La fereastra ta” a apărut ulterior. 

După revoluție, până în 1994, formația evoluează în formula de trio: Iuliu Merca, Francisc Solomon (toboșar) și Ștefan Boldijar. În 1995, este cooptat Ștefan Nagy la baterie.

Drumul acestei legendare formații este profund afectat de dispariția, în 27.07.1999, a lui Iuliu Merca, membrul fondator, compozitor, chitarist. 

Abia în 2003 este reluată activitatea concertistică, în formula: Ștefan Boldijar, Florin Ștefan și Ștefan Nagy, cu participarea lui Marcel Moldovan.

315695514_8446467048758018_1230904652436680931_n.jpg

Foto: Formația Semnal M, în 1977

Comentarii Facebook