Duminica 7 August

Fotografie din 1869 cu hanul cu picior arcadat din Piața Unirii, unde stătea și regele Mátyás când vizita Clujul - FOTO


Latura Pieței Unirii unde funcționează acum Consulatul Maghiar arăta diferit în 1869, acolo funcționând un han cu arcade. 

Este latura de nord a centrului, in fata fiind actuala strada Memorandumului. In mijlocul laturii de nord a pieței principale, "Nagylábasház" , un han cu piciorul arcadat, pe locul sediului consulatului maghiar. A fost demolat în 1893. Conform tradiției, în timpul vizitelor sale regele Mátyás a locuit aici”, se arată pe grupul Amintiri Clujul Vechi.

În locul hanului cu arcade a fost construită de János Rucska, un avocat din Cluj-Napoca, conform planurilor lui Frigyes Maetz, actuala Casa Rucska. Astăzi este proprietatea Bisericii Reformate , iar din 1997 găzduiește Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca.

Casa de la numărul 23, cu două etaje, casa Rucska, mai este cunoscută şi ca şi ”casa mare cu picioare”, o clădire care ieşea cu mult din rândul de case, cu nişte coloane numite ”picioare” de clujeni. Clădirea a găzduit mult timp protopopiatul reformat, iar din anul 1997, Consulatul Republicii Ungare.

Actuala Casa Rucska a fost construită în 1883 pe locul a două clădiri mai mici, în stil eclectic, construite probabil în secolul al XVII-lea. Arcadele celor două clădiri mai mici, care fuseseră demolate, ajungeau pe trotuar, motiv pentru care întregul rând sudic de clădiri a fost numit ”Rândul casei cu picioare mari”, pur și simplu pentru că Palatul Jósika exista deja pe partea de vest, tot cu coloane de trotuar. 

Casa era denumită în popor ”bucătăria regelui Matia Corvin”.

149943661_893766548083826_1591840903089150635_n.jpg

Sursa: Istoria Transilvaniei, Academic 1988 / Foto: Ferenc Veress

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook