FOTO. Cluj-Napoca, la 80 de ani diferență! Iată comparațiile dintre orașul nostru de acum și cel din urmă cu 8 decenii


O arhivă video readusă la viață ne prezintă Clujul așa cum era el în urmă cu 8 decenii. Imaginile erau inițial în format alb-negru, însă au fost prelucrate cu tehnică specială care a readus culorile vremii.

Iată locații de poveste din orașul nostru, la 80 de ani diferență.

Biserica Franciscana

colaj biserica piata muzeului.jpg

Biserica Franciscană din Cluj este unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult clujene, situat în actuala Piața Muzeului nr. 2 (fosta Piața Mică, Piața Carolina, Piața Dimitrov).

Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca

colaj catedrala.jpg

Catedrala Ortodoxă din Cluj este unul dintre cele mai importante edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca. A fost construită pe parcursul a zece ani, în perioada 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România.

Palatul Bánffy

colaj muzeul de arta castelul bamfi.jpg

Palatul Bánffy, construit între 1774 și 1785, este un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII (Piața Unirii nr. 30), operă a arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.

Palatul Rhédey

colaj Palatul Rhédey.jpg

Palatul Rhédey este un monument istoric și de arhitectură situat în Piața Unirii.  Clădirea își are numele de la familia care l-a cumpărat la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea actuală este opera arhitectului Lajos Pákey.

Teatrul Național

colaj teatrul national.jpg

Teatrul a fost inaugurat la 18 septembrie 1919, impreuna cu Opera Nationala din Cluj si Conservatorul de Muzica „Gheorghe Dima”. Acesta a fost infiintat in mod simbolic, la aniversarea unui an de la momentul realizarii Unirii Transilvaniei cu Romania, din 1 decembrie 1918. Construit in stil baroc-rococo, cladirea are o capacitate de 1000 de locuri.

Strada Regele Ferdinand

colaj regele ferdinand.jpg

În trecut, se numea Strada Podului. Azi, strada Regele Ferdinand este cunoscută ca una dintre principalele străzi din Cluj, cu o intensă activitate comercială, dar și cu o importantă funcție de legătură între Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu.

Piața Unirii / Biserica Evanghelică

colaj piata unirii.jpg

Biserica Evanghelică, construită între anii 1816 – 1829, după planurile arhitectului Georg Winkler, clujean la origine, biserica a reprezentat materializarea dorinței comunității luterane din oraș de a avea un lăcaș de cult propriu.

Comentarii Facebook