Demolarea Teatrului Maghiar din Cluj, amplasat în locul unde acum e Casa Universitarilor - FOTO


Demolarea Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca s-a făcut la începutul anilor 1900. Clădirea era considerată necorespunzătoare. 

Vechiul Teatru Maghiar era amplasat pe Ulița Lupilor (Farkasutca), astăzi strada Mihail Kogălniceanu, și a fost ridicat în 1821.

În locul acestei clădiri a fost ridicată Casa Universitarilor, care trebuia să gpzduiască Teatrul Maghiar. În 1904 a început construcția noii clădiri, în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările au fost finalizate în 1906, fiind executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner.

Inaugurarea clădirii s-a făcut în 8 septembrie 1906, cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jenő Janovics. 

În 14 mai 1919, la sugestia compozitorului Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român și a fost preluat de Onisifor Ghibu, secretar general pentru resortul Instrucțiunii și Artelor din cadrul Consiliului Dirigent Român.

Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent.

Fotografii: Arhiva Bibliotecii Județene Cluj.

Comentarii Facebook