Casa Albă, poarta spre trecut a Clujului. Este cea mai frumoasă vilă a Clujului? - FOTO


Clujul are atâtea povești câte persoane și evenimente au trecut prin el. Tot atâtea străzi și locuri poartă încă urmele istoriei nu de mult trecute. Aceste memorii sunt publicate și pe grupul de Facebook Amintiri din vechiul Cluj, unde cei aproape 30 de mii de membri postează imagini, texte și povești ale Clujului trecut. 

Vă mai amintiți de Casă Albă a Clujului?

Printre zeci de postări cu locuri schimbate de timp, cineva își amintește de (cândva) glorioasa Casă Albă a Clujului. 

Farkas Mózes a construit în anii 1910 una dintre cele mai frumoase case de pe Elisabeta str. Racoviță. Este vorba despre cunoscuta Casa Albă. Este amplasată într-una dintre cele mai frumoase zone rezidențiale ale orasului, aproape de centru. (...) printre străzile cu iz”, a publicat astăzi Csaba Minier, un membru al grupului cu amintiri.

Omul sfințește locul. Pe strada Albă au locuit mari nume ale Clujului

Chiar înainte de a fi ridicată Casa Albă, strada pe care aceasta a fost construită a devenit importantă datorită numelor mari ale oamenilor care au locuit în zonă „La începutul anilor 1900 cetățenii mai bogați au inceput să contruiască vile și case la începutul străzii”, spune Csaba Minier. ”Aici a locuit printe alții Emil Racoviță, Sextil Pușcariu, vestitul farmacist Hintz György,  sociologul Gaál Gábor, arhitectul Spáda János, dar și un mare avocat și afacerist, fost director general a fabricii de încălțăminte Renner & Co” încheie acesta.

Cum a devenit cunoscută Casa Albă?

273182088_1552100555171660_1471749891710667068_n.jpg

Importanța casei a crescut pe măsură ce personalități ale orașului i-au trecut pragul. ”Proprietarul casei a fost inclusiv unul dintre reprezentanții elitei economice a Clujului şi a comunității evreilor din zonă, asociat la Fabrica de Piele şi Încălțăminte Frații Renner & Co, înființată în 1911, precum şi manager al acesteia. În timpul comunismului a fost bine cunoscută ca și Casa Pionierilor până la anii 1950, mai târziu a fost restaurantul Casa Albă.” a mai adăugat autorul. 

Deși gloria vestitei Case a pierit odată cu oamenii care i-au adus importanță, frumusețea acesteia nu va pieri decât atunci când va pieri amintirea ei și nu va mai exista cine să îi spună povestea.

În prezent din 2016 este sediul Banca Transilvania private banking.” a încheiat clujeanul. Brandul clujean a restaurat-o și a făcut posibil ca acest edificiu să nu se piardă.

Comentarii Facebook