Duminica 28 Aprilie

Cartierul Gheorgheni a fost construit în două etape! Oamenii care așteptau apartamentele în 1967 s-au plâns că nu s-a făcut un cinematograf - VIDEO


Cartierul Gheorgheni s-a construit după 1960. Arhitectul Augustin Presecan a proiectat prima dată Gheorgheni 1, partea dinspre oraș, iar apoi, după 1967 s-a trecut la ridicarea microraionului Gheorgheni 2, continuarea cartierului până la capătul străzii Unirii și dinspre Aleea Detunata. 

Într-un clip realizat de Televiziunea Română în 1967 se prezenta cum a evoluat șantierul. 

Sute de clujeni au solicitat să li se construiască aici locuințe personale. Le-au reproșat proiectanților că nu au prevăzut și un cinematograf”, spuneau atunci realizatorii reportajului. 

Gheorgheni este un cartier construit în anii 1960 în estul municipiului Cluj, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement. Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. Cartierul beneficiază de numeroase spații comerciale (Hermes, Mercur, Diana). Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă, Gheorghieni (Ghiurfalău), spre care face legătura.

Cartierul Gheorgheni se întinde între străzile Calea Turzii, Piața Baba Novac, Str. General Traian Mosoiu, Str. Nasaud, Str. Coastei și Str. Alexandru Vaida Voievod. În general predomină blocurile, de la 4 până la 12 etaje, dar cartierul este renumit și ca fiind o zonă bună de case.

În sudul cartierului Gheorgheni se află fosta livadă Palocsay, redenumită Stațiunea de Cercetări Horticole a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceasta se întinde de la limita sudică a cartierului până la strada Borhanci.

Lacul Gheorgheni este vechi de sute de ani

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani si era numit ”Lacul fără fund”. Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastreaza si astăzi în arhivele orașului. În perioada medievală, lacul a fost transformat în pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peste, fiind o sursa importantă de hrană.

În anii ’70 a început procesul de transformare a lacului din Gheorgheni într-o zona de agrement. Pentru săpături s-a adus o dragă, care a ajuns în Cluj în două săptămâni, din cauza greutății și dimensiunilor. Draga semăna cu un vapor și de aici s-au născut legendele ”vaporului din Deltă” pe lacul din Gheorgheni.

După finalizarea construcțiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevărată atracție de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau să se plimbe cu barca sau să facă plimbări pe malul lacului. 

Recent, în partea dinspre Iulius Mall, lacul a fost reamenajat, fiind amenajat spațiu verde pentru joacă, bănci sau pista de biciclete.

Comentarii Facebook