Biserica Calvaria din Mănăștur e cea mai veche clădire din România. Ce orar de vizitare are - FOTO și VIDEO


Biserica de la Calvaria este cea mai veche clădire din România. Aceasta este o fostă mânăstire benedictină fondată de Ladislau I, rege maghair acum circa 1.000 de ani. În acelaşi timp, cu o vechime de circa 250 de ani, Casa Melik din Bucureşti e cea mai veche clădire rezidenţială din România, una dintre puţinele dintr-o listă dominată de biserici.

Una dintre cele mai vechi clădiri ale Clujului, a cărui dată de naştere se bănuieşte a fi undeva în a doua jumătate a secolului al XI-lea, este Biserica Calvaria. Lăcaşul e un simbol al celui mai mare cartier al oraşului. A fost o mănăstire benedictină despre care se zice că ar fi fost întemeiată de Ladislau I, rege al Ungariei.

Biserica poate fi vizitată foarte ușor. Dacă în trecut era la marginea cetății, acum liniile de autobuz și troleibuz fac rapid legătura cu acest obiectiv turistic subapreciat. Biserica este situată lângă podul din Mănăștur și poate fi vizitată zilnic. 

Ceea ce vedem azi nu este biserica originală. Invazia tătarilor din 1658-1661 s-a soldat cu distrugerea ei, devenind nelocuibilă. În secolul XVIII clădirea a fost folosită drept depozit de armament, accentuându-se distrugerea sa. Episcopul Alexandru Rudnay a dispus apoi demolarea atât a bisericii cât și a clădirilor din jur. A supraviețuit acelor momente doar altarul, care a fost transformat într-o capelă, împreună cu Statuia Fecioarei Maria cu Isus în brațe.

În 1896 Episcopia Romano-Catolică a Transilvaniei a reconstruit nava bisericii și a refăcut bolțile și pereții corului. Biserica a fost oferită franciscanilor în 1922, care au refuzat-o, după care a fost dată în chirie Bisericii Greco-Catolice pentru o sumă simbolică, Biserica Romano-Catolică păstrându-și drepturile de proprietar.

Obiective principale de vizitat la Biserica Calvaria:

În partea sudică a bisericii se află morminte ce datează din secolul XIX. Lângă Biserica Calvaria se pot vedea ruinele bisericii.

Program de vizitare Biserica Calvaria:

Marţi, Joi, Sâmbătă 16:00 – 18:00

În apropiere de Biserica Calvaria mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Parcul Primăverii, Biserica Sfântul Ioan Gură de Aur

Contact Biserica Calvaria din Mănăștur:

Tel: 0264.426.250

Adresa Biserica Calvaria din Mănăștur:

Localitate: cartierul Mănăștur, Cluj Napoca

Strada: Mănăşturului nr. 12

GPS: 46.76130 N 23.55762 E

Video: Just Enjoy / Youtube

Comentarii Facebook