„Aveam praf de la șantier până și în dulapuri”. Podul din Mărăști, în diferitele etape de construcție din anii ‘90. Relatările clujenilor sunt uluitoare


Podul de pe strada Aurel Vlaicu este unul din elementele definitorii ale cartierului Mărăști, chiar și în ziua de astăzi. Construit în perioada ‘91-’94, acesta se numără printre primele investiții majore făcute în infrastructură de către primărie, după perioada comunistă.

Pe rețelele de socializare au apărut recent cinci fotografii, care ilustrează etape diferite din construcția podului de pe strada Aurel Vlaicu din Mărăști. Construcția acestuia, cu tot cu pasaje, a fost dusă la finalizare în anul 1994.

Internauții care încă își amintesc de această perioadă s-au pronunțat în reacțiile fotografiilor: „Am fost acolo și în loc de benzinărie era un munte de pământ ce ajungea până la etajul 5”; „S-a construit oricum mai repede decât podurile lui Boc…”; „Țin minte când erau doar noroaie”.

1.jpg

2.jpg

„Vai! Până și Dacia mea! Aveam praf de la șantier până și în dulapuri!”, a fost reacția unuia dintre internauți, plină de nostalgie, la una din pozele cu șantierul podului.

3.jpg

4.jpg

Printre reacțiile clujenilor la pozele cu șantierul podului, se numără și un fost muncitor, care descrie situația de atunci din perspectiva lui: „Mă copii, am lucrat la el… În 91-92 (cam 1 an) a durat construcția pasajului. Aaaa...bretelele de legătură au mai durat vreo 3 ani, pentru că am tras de timp și de bani. Firma care l-a făcut, GSDP (grup șantiere drumuri poduri, desprinsă din fosta Antrepriza Drumuri Poduri, cam singura care construia înainte de ‘90 [...]. Așa mulți bani a câștigat constructorul, că și-a făcut stadion (la capatul lui 3, actuala baza Dan Anca) și echipă de fotbal în județeană (Ardealul), ca să sifoneze bani. Primarul Funar a dat cât a cerut constructorul (cam dublu cât făcea), avand o singura cerință: ‘Să fie gata la anu' de 1 decembrie să inaugurăm cu steaguri!’".

5.jpg

FOTO: Amintiri din Vechiul Cluj/Adrian Pirjolea



Comentarii Facebook