Vineri 13 Septembrie

FOTO. Amintiri din vechiul Cluj: Gheorgheni - unul dintre primele cartiere construite în Cluj care a rămas la origine, cu spațiile verzi generoase


Cartierul Gheorgheni este unul dintre primele cartiere construite în Cluj-Napoca, în timpul regimului comunist. Gheorgheniul, așa cum îl știm în prezent, datează din anii 1960. O imagine apărută pe un grup de Facebook, care datează chiar de la începutul construirii acestui cartier, a stârnit nostalgia clujenilor.

Mulți își amintesc cum au trăit în acele vremuri, ce par demult uitate.

Blocurile din imagine sunt Herculane nr 2 cel cu patru etaje situat în fața complexului Extra și pe fundal Herculane nr 4 Eu am locuit în Herculane nr 5 din 1966”, a transmis un clujean.

E frumos, și acum stau acolo”, a precizat altul.

Cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, este unul dintre puținele construite în comunism care și-a păstrat, în mare parte, forma inițială, acesta a supraviețuit „marii urbanizări” comuniste.

Se spune despre acest cartier că este printre cele mai verzi și mai aerisite din oraș, el dispunând de câteva parcuri și spații verzi și având ieșire spre Livada Palocsay, cea mai mare din municipiu. 

În ultimii ani însă, din cauza construirii unor noi ansambluri rezidențiale în carter, spațiul verde s-a micșorat.

gg.jpeg

Foto: minerva.org.ro

În timpul marii urbanizări din perioada comunistă, a început ridicarea marilor cartiere ale Clujului, spun arhitecții clujeni.

Atunci aveau regulamente urbane foarte clare: distanța dintre blocuri, aveau spații publice, locuri de joacă pentru copii, centre comerciale, însă cu venirea unui nou ordin de la București referitor la placarea străzilor, s-au creat între blocuri fronturi continue, ca să arate măreția și frumusețea orașelor. Singurul cartier care a rămas oarecum la origine este Gheorgheniul din Cluj-Napoca, care are încă spații verzi, și parcuri”, a declarat prof. dr. arhitect Adriana Matei, pentru ebsradio.ro.

Pe strada principală, atunci numită Pata, și care acum se numește Bulevardul Nicolae Titulescu, erau construite blocuri care aveau 4 etaje, unde stăteau colonei, piloți, avocați, judecători, personalitățile cu anumite funcții din „Epoca de Aur”, spun cei care locuiesc acolo încă de la apariția noului cartier.

Imagine principala: Amintiri din Vechiul Cluj/Tudor Pondichi

Comentarii Facebook